Početna Zanimljivosti TOP10 namirnica za prevenciju karcinoma

TOP10 namirnica za prevenciju karcinoma

772
UDIO

Ono što večerate utječe na to kako ćete se osjećati idućih 15 minuta, no također konzumacija nekih namirnica može dugoročno utjecati na vaše zdravlje. Opće je poznato da većom konzumacijom voća, povrća i cjelovitih žitarica možete spriječiti teške bolesti poput karcinoma, ali neke vam namirnice pružaju posebnu zaštitu. Stoga se preporučuje da ovih 10 namirnica svakako uvrstite na svoju listu za kupovinu.

 
 
Cvjetno povrće 
Sirova brokula, kupus i cvjetača sadrže fitokemikalije i polifenole koji ubijaju kancerogene stanice. 
 
Grejp 
Ovo sočno južno voće, pored paprike i naranče, prepuno je vitamina C, koji može blokirati nastanak kancerogenih spojeva. 
 
Rajčice 
Likopen, kemikalija koja daje crvenu boju rajčici snažan je antioksidans. Istraživanja su pokazala da likopen može spriječiti širenje raka dojke, pluća i raka endometrija. 
 
Orah 
Orasi, kao i nar, sadrže elaginsku kiselinu, nutrijent koji, prema istraživanjima, zaustavlja rast stanica raka. 
 
Čaj 
U usporedbi s onim ljudima koji ne piju čaj, zagriženi čajoljupci, koji svakodnevno ispijaju zeleni, crni i bijeli čaj, izloženi su manjem riziku od obolijevanja raka dojke, debelog crijeva, pluća i jajnika. 
 
Đumbir 
Svježi ili sušeni đumbir ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji raka. 
 
Ružmarin 
Ružmarin sadrži karnosol, prirodnu kemikaliju za koju je potvrđeno da može potencijalno pomoći u smanjenju rizika od raka dojke. 
 
Mahunarke 
Suhi grah i grašak sadrže puno folne kiseline i vitamina B koji utječu na zdravu podjelu stanica i regeneraciju oštećenih stanica, što uvelike smanjuje rizik od raka gušterače. 
 
Cjelovite žitarice 
Namirnice kao što su smeđa riža, zobeno brašno i kukuruz sadrže puno vlakana, što smanjuje rizik od raka debelog crijeva. 
 
Bobičasto voće 
Iako svo bobičasto voće sadrži elaginsku kiselinu, jagode i maline, najbolje utječu na sprečavanje raka dojke, kože, mjehura, pluća i jednjaka. Elaginska kiselina snažno djeluje kao antioksidans, neutralizira kancerogene tvari te usporava širenje stanica raka.
 
IZVOR : N.Š./womansday.com