Početna Zanimljivosti Čak 120 000 HR vozaća ne bi smjelo voziti

Čak 120 000 HR vozaća ne bi smjelo voziti

682
UDIO

Testiranje koje je ove godine provedeno pokazuje kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati automobilom.

 
Hrvatski autoklub i Essilor u suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih obilježavaju Svjetski dan 9. listopada 2014.Stoga u subotu, 11. listopada na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati pozivaju vozače na pregled vida. 
 
Nekoliko testiranja kvalitete vida naših vozača, koje su proteklih godina proveli Essilor i njegovi partneri Hrvatski autoklub i Tifon, pokazalo je kako mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom što je potencijalno vrlo opasno u prometu. 
 
Čak 120.000 naših vozača uopće ne bi smjelo upravljati automobilom
 
Primjerice, čak 58 posto sudionika izjavilo je kako ima problema s vožnjom noću, a takvih je vozača u skupini starijoj od 40 godina čak 70 posto. Slično je testiranje ove godine Essilor proveo u suradnji s INA-om te su potvrđeni loši rezultati iz ranijih provjera prema kojima smo lošiji od europskog prosjeka. Pokazuje se kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati automobilom. Poražavajuće je i što 13% sudionika testiranja uopće ne kontrolira svoj vid, a 46% ga ne kontrolira dovoljno često. 
 
Osim što će na Cvjetnom vozači moći provjeriti vid, moći će iskušati ‘pijane naočale’ Hrvatskog autokluba te uz povez na očima i psa vodiča na trenutak doživjeti kako je to biti bez vida. 
 
IZVOR: HAK/Danas.hr