Početna Zanimljivosti Utječe li vrijeme na naše raspoloženje?

Utječe li vrijeme na naše raspoloženje?

692
UDIO

Sve se više ljudi žali na utjecaj vremena na njihovo raspoloženje, no utječe li ono uistinu na nas ili je sve ipak u našoj glavi?

Pojam sezonskog poremećaja raspoloženja ili kako se popularno naziva „zimski blues“ nije novost u medicini i psihologiji: ovaj poremećaj povezan je s manjkom dnevnog svjetla tijekom zime, a simptomi su mu stalan nedostatak energije, osjećaj depresije, jutarnja mučnina, prejedanje, problemi s koncentracijom, žudnja za ugljikohidratima, porast tjelesne težine, iritabilnost.
“Zimski blues” je kratkotrajna pojava “Ono što kao stručnjak smatram bitnim navesti jest da je ovaj fenomen depresivnosti tijekom zimskih mjeseci kada je smanjena količina dnevne svjetlosti zapravo kratkotrajan i ne odnosi se na kliničku depresiju čije su posljedice dalekosežnije.”, pojašnjava Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener. Na pitanje kako možemo načinom života i razmišljanjima biti dobro raspoloženi unatoč lošem vremenu odgovara: “Prije svega rekla bi da je ključan život u uzroku. Živjeti u uzroku znači vjerovati da imamo sve konce u rukama. Bez obzira što nas u životu snađe, uvijek imamo izbor kako ćemo reagirati na tu situaciju i što ćemo poduzeti u vezi s tim. U kontekstu „depresivnog“ vremena, možemo odlučiti ove tmurne dane provesti u kinu s prijateljima, ili družeći se doma s dragim osobama, ili čitajući omiljene knjige, ili u šetnji po svježem zraku (što nam ujedno osigurava određenu dozu vitamina D nužnog za jačanje limbičkog sustava – emocionalnog centra organizma).
Iako se radi o stvarnoj promjeni kemijskih procesa u mozgu zbog nedostatka sunčeve svjetlosti tijekom zimskih mjeseci, svatko za sebe može pronaći nešto što ga veseli i što mu može fokus pažnje preusmjeriti na ugodu, zadovoljstvo. No da bi to uspjeli, moramo uložiti mali napor vraćajući se u uzrok i aktivno tražeći nešto što nam pomaže.
“Stoga, upalite sva svjetla u stanu, odjenite najdražu majicu svijetle boje i započnite s aktivnostima koja vas vesele!” savjetuje Kristina Bačkonja.
IZVOR:ordinacija.hr