Početna Zanimljivosti Muški mozak – sex ispred hrane

Muški mozak – sex ispred hrane

707
UDIO

Muški mozak programiran da daje prednost seksu pred hranom 
 
LONDON – Muški mozak programiran je da daje prednost seksu pred hranom, pokazuje znanstveno istraživanje provedeno na glistama. Znanstvenici su utvrdili da muški spol može potisnuti osjećaj gladi kako bi se koncentrirao na lov na ženski, prenosi britanski list Telegraph.
Istraživanje, koje je provelo sveučilište Rochester, ukazuje na delikatne promjene u kretanju impulsa mozgom koje uvjetuju promjene u ponašanju između žena i muškaraca.
Voditelj istraživanja Douglas Portman kaže: “Dok znamo da na ljudsko ponašanje utječe veliki broj faktora uključujući kulturne i društvene norme ovi rezultati pokazuju bazične biološke mehanizme koji ne samo da objašnjavaju razlike u ponašanju muškaraca i žena nego i zašto je jedan spol podložniji određenim neurološkim poremećajima”.
Znanstvenici su proučili glistu C. elegans i fokusirali se na par neurona AWA koji su snažno povezani s osjećajem gladi i pronalaskom partnera.
Znanstvenici su proučavali muške jedinke i hermafrodite dajući im hranu i pružajući im istodobno opciju i da krenu za ženkom.
Neke su gliste prije toga bile genetski promijenjene kako bi bile osjetljivije na miris hrane i kako bi bile gladnije.
Pokazalo je da su normalne muške gliste zaobilazile hranu kako bi krenule za ženkama. No, muške gliste koje su bile programirane da budu gladnije bile su deset puta manje uspješne u ljubavnom životu jer su nastojale ostati u blizini hrane. Hermafroditi se od hrane nisu ni micali.
Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Current Biology sugeriraju da su normalne muške gliste bile sposobne ignorirati glad ili ju potisnuti kako bi se otisnule u potragu za ženkama.
 
IZVOR: seebiz.eu