Početna Zanimljivosti Spektakularna prekretnica: Stanice iz nosa pomogle mu da opet prohoda!

Spektakularna prekretnica: Stanice iz nosa pomogle mu da opet prohoda!

603
UDIO

Do danas se smatralo kako je povredu leđne moždine nemoguće izliječiti, ali nakon što je u Londonu uspješno izvedena operacija transplatacije stanica iz nosa u leđnu moždinu, koje su je potpuno opravile, budućnost osoba s invaliditetom nije više tako beznadežna.
Darek Fidyka, 38-godišnji Bugarin, prva je osoba na svijetu koja se uspjela oporaviti od potpune povrede leđne moždine i ponovo prohodati. Bio je potpuno paraliziran od struka naniže, a sad može hodati pa čak i voziti običan auto, a u noge mu se vraćaju osjeti. 
Ovaj spektakularan događaj na području medicine izveo je Institut za neurologiju na University College London, a voditelj tima Geoffrey Raisman rekao je kako će ovaj uspjeh dovesti do povijesne promjene trenutno bezizgledne situacije u kojoj se nalaze osobe s invaliditetom. 
Operaciju je izveo poljski stručnjak dr. Pawel Tabakow, a radilo se o transplantaciji stanica koje prenose osjet mirisa iz nosa u leđnu moždinu. Tamo su te stanice pomogle u oporavljanju oštećenih živaca otvarajući prolaze do centra za miris u mozgu. Oštećeni živci leđne moždine narasli su i povezali se, što se ranije smatralo nemogućim. 
IZVOR:Guardian/Danas.hr