Početna Kaštela Opasno nevrijeme tek dolazi

Opasno nevrijeme tek dolazi

638
UDIO

Olujno jugo puhat će i tijekom četvrtka i petka, a najjače jugo u Dalmaciji očekuje se u prvom dijelu petka. Osim juga i visokih temperatura zraka, ciklona koja nas je dijelovima zemlje donosi obilne oborine.

 
Hrvatsku sutra očekuje promjenjivo, na većem dijelu Jadrana i u području uz njega pretežno oblačno, a samo će u Slavoniji prijepodne još prevladavati sunčano. 
 
Kiša i pljuskovi uz grmljavinu
 
Kiše i pljuskova, ponegdje izraženijih uz grmljavinu bit će na Jadranu, u Gorskome kotaru, Lici te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Prolazno malo kiše moguće je danju u središnjim i sjeverozapadnim krajevima, a glavnina kiše u kopnenom području očekuje se u noći na petak. Najviša dnevna temperature uglavnom između 15 i 22°C, javlja DHMZ. 
 
Olujni udari juga, mjestimice preko 120 km/h
 
Crometeo javlja da će jugo tijekom srijede sve više jačati, a osobito će jako biti krajem srijede. Tada se na moru očekuju olujni udari juga preko 100 km/h, a olujni udari mogući su i ponegdje uz obalu i zaobalju. Najjače jugo očekuje se noćas na Kvarneru, kada se očekuju orkanski udari, mjestimice preko 120 km/h. Jugo će dodatno pojačati valovitost mora, a noćas se očekuje i plima zbog jačine i blizine ciklonalnog sustava. 
 
Osim vjetra, bit će obilnih oborina, temperature visoke
 
Olujno jugo puhat će i tijekom četvrtka i petka, a najjače jugo u Dalmaciji očekuje se u prvom dijelu petka. Osim juga i visokih temperatura zraka, ciklona dijelovima zemlje donosi obilne oborine. Na nekim dijelovima Jadrana i krajeva uz Jadran past će preko 50, a do vikenda i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. 
 
Meteoalarm je za sutra izdao i upozorenje za obilnu kišu i olujan vjetar
 
Obilna kiša očekuje se u četvrtak kao i jako i olujno jugo. Najviše kiše bit će na riječkom i kninskom području. Pogoršanje uz jaku kišu očekuje i dubrovačku, gosipćku i splitsku regiju. Vrijeme će u pojedinim dijelovima biti opasno. Moguće su i štete. 
 
Kod susjeda crveni alarm
 
Slovenska agencija za okoliš (ARSO) proglasila je u srijedu “crveni alarm”, najviši stupanj upozorenja zbog opasnosti od prirodnih nepogoda, za zapadne i južne dijelove države. 
Alarm vrijedi od četvrtka, kad se najavljuju jake padaline, te za iduća tri dana, a očekuje se da će nevrijeme prestati u subotu ujutro. 
 
Dežurni meteorolog Brane Gregorčič izjavio je za slovenske medije kako se predviđa da će najviše padalina pasti u južnim, zapadnim i središnjim dijelovima zemlje, javlja Hina
 
IZVOR: Hina/Crometeo/Danas.hr