Početna Hrvatska Pa tko je ove zakone donosio

Pa tko je ove zakone donosio

728
UDIO

U moru besmislenih pravila koje Hrvatska godinama brižno čuva i množi, od poreza do brojnih suludih zabrana, ima zaista svega. Nakon što je najavljeno ukidanje jedne od trenutno najglupljih, a to je zabrana uzgajanja i korištenja industrijske konoplje, skupili smo ih još nekoliko, koje žude za što bržim poništenjem. Ako smo koju zaboravili, pišite nam!

 
 
Zabrana korištenja industrijske konoplje
 
Vlada je najavila ukidanje zabrane uzgajanja i korištenja industrijske konoplje. Rigorozne zakonske odredbe zbog kojih propadaju milijuni kuna uskoro će biti ukinute, a industrijska konoplja moći će se u Hrvatskoj nesmetano uzgajati i plasirati. 
Proizvođači se već duže vrijeme žale da im zbog toga propadaju milijuni kuna, s obzirom da se stabljika može koristiti kao sirovina u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda – od papira, odjeće i obuće do građevinskog materijala i biogoriva. 
 
Zabrana korištenja kanabisa u medicinske svrhe
 
Kad je riječ o kanabisu, nedavno je domaćim medijima odjeknula priča o Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze, koji je za vlastite potrebe uzgajao ulje kanabisa, koje mu je znatno olakšalo bolove. No, zbog toga je završio u zatvoru, što je oštro osudila i javnost i grupa oboljelih od multiple skleroze, koja je zatražila hitnu promjenu zakona. U pismu koje potpisuje tajnica Grupe Nensi Krupić, oboljeli pozivaju ministra Vargu da se založi za bolesnike, da im se omogući dilatacija i ulje kanabisa koje im pomaže. 
 
Nedavno je i slovenska vlada donijela novu klasifikaciju ilegalnih droga kojom omogućava upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. 
 
Plaćanje PDV prema izdanom računu
 
Od velikih novosti najavljena je i promjena politike prema PDV-u za poduzetnike, koji bi napokon porez državi trebali plaćati nakon što naplate svoj rad, a ne nakon izdavanja računa, koji bi bio nenaplativ još mjesecima kasnije. Ovo besmisleno pravilo krivo je za propast mnogih malih tvrtki i obrtnika i jasan pokazatelj da je u Hrvatskoj nekad nemoguće poslovati. 
 
I sama analiza Instituta javnih financija otkriva da Hrvatska ima ekstremno visoki trošak ubiranja poreza. Osim toga, upozoravaju, porezi su preveliki, pa ih sve manje ljudi plaća, a čak i oni koji žele platiti odustanu kada se zapletu u kompliciranoj poreznoj birokraciji. 
 
Ovrhe zbog par kuna, PDV na donacije
 
U bespuću apsurdnosti hrvatskog sustava tu je još i PDV koji se mora platiti na donacije, kao i ovrhe koje se rade zbog nekoliko kuna duga. 
 
Zatvaranje objekta zbog fiskalnih blagajni
 
Brojne trgovine zatvorene su zbog nefunkcioniranja fiskalnih blagajni, baš kao i hoteli i to usred turističke sezone, kada su gosti završili na ulici. Sličan je scenarij prošao čak i jedan otok kod Dubrovnika, kojeg su usred sezone inspektori jednostavno ”zatvorili”. 
 
Zabrana iskopavanja pijeska
 
Hrvatska administracija još nije podijelila koncesije za vađenje pijeska, pa hrvatski brodari vade pijesak na riječnoj strani Srbije i BiH te plaćaju naknade i carinu. Domaća ležišta kvarcnog pijeska tako leže potpuno neiskorištena. 
 
Sjetite se samo primjera Luke Tranzit Osijek. Zbog nemogućnosti vađenja pijeska, njezina skupa mehanizacija specijalizirana za te poslove, kao i ljudstvo, posljednje tri-četiri godine stoji neiskorištena, a pijesak koji protekne Dravom kraj Osijeka poslije vade tvrtke iz Srbije te ga prodaju upravo u Hrvatskoj, pa i Luci Tranzit. 
 
Rodni list vrijedi samo pola godine?!
 
Na kraju moramo spomenuti naravno idiotarije naše administracije, među kojima prednjači ”status” rodnog lista. Naime, ovaj dokument se u većini slučajeva smatra važećim samo ako nije stariji od šest mjeseci, što je potpuno apsurdno, s obzirom da u sebi sadržava osnovni podatak koji cijelog života ostaje nepromijenjen. Država je nedavno s puno pompe pokrenula projekt e-građanin, međutim, daleko je premalo dokumenata koje putem tog online servisa možete dobiti. Tek kada vas nijedan činovnik bilo državne uprave, bilo lokalne samouprave više ne bude smio tražiti nijedan dokument koji izdaje drugi organ, moći ćemo reći da je država servis građanima, a ne da su građani servis birokraciji. 
 
IZVOR: danas.hr