Početna Hrvatska Koliko vas košta Država iz plaće

Koliko vas košta Država iz plaće

728
UDIO

Dok večina hrvatskih radnika svojom plaćom smatra isključivo neto iznos – novac kojeg doista dobiju za svoj rad, malo je onih koji znaju koliko je poslodavac morao platiti državi, odnosno koliko im je država novca uzela od plaće, jer taj novac nikad nisu ni vidjeli. 

 
Da bi svima bilo jasnije koliko im država uzima porezima, prirezima, doprinosima i drugim nametima, Index je napravio detaljnu analizu izračuna nekoliko razina plaća. Krenuli smo s minimalcem od 3.017,61 kuna bruto, a završili s neto plaćom od 40.000 kuna bruto koja je u rangu premijerove i ministarskih plaća. 
 
Za sve odabrane razine plaća prikazan je izračun sadašnjeg stanja i stanja koje će biti nakon poreznih promjena koje stupaju na snagu 1. siječnja (neoporezivi dio dohotka raste sa 2.200 na 2.600 kuna, a najviša porezna stopa od 40 posto primjenjuje se na poreznu osnovicu veću od 13.200 kuna, umjesto trenutnih 8.800 kuna mjesečno). Također, napravljen je i izračun koliko vam točno kuna država uzima na svakih 100 kuna koje je isplatio vaš poslodavac.
 
Svi izračuni su rađeni na primjeru osobe bez poreznih olakšica (osoba bez djece i uzdržavanih osoba), s prebivalištem u Zagrebu gdje je prirez 18 posto.
 
I od vašeg minimalca država dobije gotovo polovicu
 
Iako zakonski definirana minimalna plaća od 3.017,61 kuna bruto ima najmanja porezna opterećenja, država čak i u ovom slučaju u konačnici dobiva gotovo polovicu novca kojeg je poslodavac isplatio.
 
Tako je poslodavac da bi radnik na minimalcu dobio neto plaću od 2.383,77 kuna, morao isplatiti 3.536,64 kune, odnosno država na svakih 100 kuna koje je isplatio poslodavac radniku na minimalcu uzme 32,60 kuna. Radniku tako za potrošnju ostaje 67,40 kuna, a kroz PDV država ubere dodatnih 13,48 kuna. 
 
U konačnici je tako država ukupno “zaradila” 46,08 kuna na svakih 100 kuna koje je poslodavac isplatio radniku na minimalcu.
 
IZVOR: index.hr