Početna Hrvatska Milanović – Ne smatram se odgovornim za prosvjed branitelja

Milanović – Ne smatram se odgovornim za prosvjed branitelja

818
UDIO

ZAGREB – Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da se ne osjeća odgovornim za prosvjede koji pred Ministarstvom branitelja traju već četvrti tjedan. Milanović je, odgovarajući na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović (SDP) na saborskom aktualnom prijepodnevu, naglasio kako ne misli da su branitelji pred Ministarstvom izmanipulirani.

 
“To je potcjenjivanje i vrijeđanje nečije pameti i razboritosti. Ljudi imaju svoje razloge u koje ja ne mogu ulaziti, ali sigurno ne želim potcjenjivati. Međutim, to po nama ne može biti razlog za takvu vrstu prosvjeda i traženje ultimativne ostavke ministra i njegovih najbližih suradnika. To naprosto ne stoji, meni je žao što se otpočetka krenulo takvim ultimativnim tonom i za to se ne smatram odgovornim”, kazao je Milanović.
Naglasio je da je prosvjednike pozvao na razgovor u okviru institucija te da se vrate svojim obiteljima.
“Rekli smo da nećemo dirati niti preispitivati ni jedno stečeno, zarađeno pravo. To je politika ove vlade već treću godinu i ovoga puta nema ni povoda za takvu vrstu prosvjeda”, istaknuo je Milanović.
Ponovio je da razlozi za prosvjed mogu biti političke prirode, ali da ne želi prosvjednike “dovoditi u kontekst manipuliranja od strane jedne ili dvije-tri političke stranke”.
“Takve ambicije sigurno postoje, ali u ovom slučaju vidim ljude od krvi i mesa sa svojim problemima, ratnim putom, invaliditetom i našim obećanjem da će biti od nas maksimalno zaštićeni, ali ne želim o tome razgovarati u ultimatumima, o tome treba razgovarati u institucijama, ako postoji problem grupe od 100 ljudi, kojeg nismo svjesni, da ga probamo riješiti. Još uvijek čekam te konkretne stvari, ali to ne može biti razlog za ovakvu vrstu nezadovoljstva. Tako državu ne možemo voditi”, poručio je premijer.
Ministar branitelja Predrag Matić naglasio je da su sva prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji za 2012. i 2013. u potpunosti ispunjena, da je bilo nekoliko izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja te da su sve “bile afirmativne”.
Matić je, u odgovoru SDP-ovu Franku Vidoviću koji je tražio da ministar jasno kaže koja su braniteljska prava umanjena ili dokinuta, naveo niz poboljšanja, među njima proširenje stambenog zbrinjavanja i na dragovoljce, osnivanje veteranskih centara, povećanje poticaja za preko 500 braniteljskih zadruga, uvođenje mogućnosti prekorednog stambenog zbrinjavanja, ali ne po diskrecijskoj procjeni, stipendiranje djece branitelja, itd.
 
IZVOR: seebiz.eu