Početna Zanimljivosti Važno je, tiče se svih nas

Važno je, tiče se svih nas

1067
UDIO

Uskoro na snagu stupaju nova pravila koja se tiču baš svih

 
Od početka sljedeće godine i građanima i poduzetnicima bi trebalo biti malo lakše. Iz Vlade najavljuju da će od 1. siječnja na snagu stupiti porezne promjene kojima se država odriče dijela svojih prihoda, a kako bi se povećala kupovnu moć građana te olakšalo poslovanje obrtnicima i poduzetnicima.
S prvim danom sljedeće godine na snagu stupa novi Zakon o PDV-u koji će pojeftiniti lijekove. Naime, snižava se PDV za sve lijekove koji se izdaju na recept, a ne, kao što je slučaj sada samo za lijekove koji su na listi HZZO-a. 
 
Izmijenjeni Zakon o PDV-u donosi povoljnije uvjete poslovanja za poduzetnike, na način da se propisuje mogućnost obračuna PDV-a prema naplaćenoj realizaciji za sve obveznike s isporukama do tri milijuna kuna. Time se omogućuje da od 138.000 poduzetnika, koliko ih je u sustavu PDV-a, njih 120.000, čije obveze čine osam posto ukupne obveze PDV-a, mogu samostalno birati način obračuna PDV-a. 
 
Evidencija neplatiša
 
Ubuduće bi trebali imati i bolju evidenciju neplatiša, jer se uvodi obveza vođenja evidencije u kojoj će poduzetnici morati prijaviti tko im nije u propisanim rokovima platio račun. 
 
Od 1. siječnja građanima će se zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak povećati plaće i to zahvaljujući promjeni osobnog odbitka s 2.200 kuna na 2.600 kuna te ostalih poreznih razreda, a za umirovljenike s 3.400 kuna na 3.800. Granica za oporezivanje dohotka po najvišoj poreznoj stopi od 40 posto podignut će se sa sadašnjih 8.800 na 13.200 kuna. Ovim izmjenama najviše će profitirati građani s najvišim primanjima. 
 
Stiže porez na kamate na štednju
 
Novost je i oporezivanje stopa na kamate na štednju i to po stopi od 12 posto, a, tvrde u Vladi, riječ je o jednoj od najmanjih stopa ovog poreza u Europi. S novcem od oporezivanja kamata na štednju namjeravaju kompenzirati manjak u lokalnim proračunima, koji će nastati primjenom ovog novog zakona. Naime, porez na dohodak je najznačajniji prihod jedinicama lokalne samouprave. 
 
Zakon o porezu na dobit donosi jednu novost koja se tiče svih poreznih obveznika. Počevši od prijave za 2015., Porezna uprava izradit će rješenja te ih dostaviti na adrese građana te time ukinuti potrebu podnošenja godišnjih poreznih prijava. 
 
Zakonom o porezu na dobit propisuje se i obveza obračuna poreza na dobit za fizičke osobe s prihodima većim od tri milijuna kuna, umjesto dosadašnjih dva milijuna kuna. 
 
Novi Zakon o doprinosima mijenja način utvrđivana doprinosa na način da se obveznici (osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost od koje dohodak utvrđuju temeljem poslovnih knjiga, osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost od koje porez na dohodak plaćaju u paušalnomm iznosu i ostalim osobama koje imaju profesionalni status) upućuju na samoobračun podnošenjem JOPPD obrasca, a ne više donošenjem rješenja. 
 
Nove poticajne mjere zapošljavanja mladih
Kako bi se dodatno smanjila stopa nezaposlenosti mladih i u što većoj mjeri osiguralo njihovo zapošljavanje na neodređeno vrijeme, poslodavci koji zaposle mlade u dobi do 30 godina na ugovor o radu na neodređeno vrijeme, oslobađaju se obveze doprinosa na rok od pet godina. 
 
Od Nove godine Zakon o igrama na sreću doživjet će izmjene, pa će se ubuduće oporezivati svi dobici od igara klađenja, umjesto dosadašnjeg oporezivanja dobitaka iznad 750 kuna. 
 
Početkom 2015. istječe prijelazno razdoblje za oporezivanje nekretnina te započinje oporezivanje nekretnina PDV-om. Odredbama Zakona o porezu na promet nekretninama precizira se što se smatra nekretninama te građevinskim zemljištem koje će ući u sustav naplate PDV-a. 
 
IZVOR: danas.net, I.B.