Početna Svijet E ovo je za peh tisućljeća

E ovo je za peh tisućljeća

992
UDIO

Čini se da je svemirska sonda Philae, koja je u srijedu s letjelice Rosetta sletjela na komet, ipak oštećena. Pri slijetanju čak dvaput je odskočila od kometa, i to kilometar u visinu. Kad je napokon sletjela na komet, završila je na njegovoj tamnoj strani, odnosno dijelu gdje slabo dopire sunčevo svjetlo.

 
Europska svemirska agencija javila je u četvrtak kako sonda u svim baterijama ima snage za 60 sati rada. Budući da je u tami, ne može napuniti punjive baterije. Do četvrtka je  bila izložena Suncu samo 90 minuta od ukupno 12 sati koliko joj je potrebno za nastavak rada.
 
 Zemlja na asteroidu je nalik trampolinu. Sonda se dvaput odbila i zapela pa samo s dvije noge dodiruje tlo, kaže voditelj istraživača Jean-Pierre Bibring
Naime, sonda ima dvije vrste baterija. Ona glavna dovoljna je za 30 sati nesmetanog rada. Druga, koju puni energija Sunca, također može izdržati do 30 sati. No kako je sonda u tami, do nje ne dopire dovoljno solarne energije, pa postoji opasnost da se ugasi.
  
Znanstvenici se bore s vremenom i pokušavaju izvući što više podataka. 
Ništa ni od bušilice za uzimanje uzoraka tla?
– Devet od deset instrumenata prikupljaju podatke. Zemlja na asteroidu je nalik trampolinu. Sonda se dvaput odbila i zapela pa samo s dvije noge dodiruje tlo – kaže voditelj istraživača Jean-Pierre Bibring. 
 
Zbog lošeg slijetanja vjerojatno neće moći koristiti bušilicu za uzimanje uzoraka tla. Sonda je trenutno stabilno, ali budući da je treća u zraku, sada se razmatra što učiniti. Naime, mogli bi ponovo pokušati ispaliti harpune i pričvrstiti sondu za komet, no postoji problem. Harpuni se ni pri slijetanju nisu upalili, a ako sada i uspiju, pritisak pri ispaljivanju bi mogao sondu ponovo izbaciti sa površine kometa, a pitanje je hoće li se ona u tom slučaju uspijeti vratiti.
 
IZVOR: 24sata.hr