Početna Hrvatska Tko prodaje hrvatske interese

Tko prodaje hrvatske interese

853
UDIO

Grabar-Kitarović primila izaslanstvo DT-a, Vlada odbila

ZAGREB – U Zagrebu je jučer boravila Claudia Nemat, članica uprave Deutsche Telekoma zadužena za Europu i strateško upravljanje tehnologijom, a na to su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović po običaju različito reagirali. Dok je Nemat na Pantovčak, zajedno s predsjednikom uprave HT-a Davorom Tomaškovićem službeno primio predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić, u Vladi su se odbili sastati s jednom od čelnica njemačkog telekomunikacijskog giganta, piše Novi list.

To je naročito zanimljivo zato što je kancelarka Angela Merkel u nedavnom razgovoru u Berlinu s Kolindom Grabar-Kitarović glavnu primjedbu imala na činjenicu da hrvatska država, putem poduzeća Odašiljači i veze, radi na objedinjavanju i izgradnji informatičke infrastrukture, što u tom području ugrožava faktičan monopol HT-a, tvrtke kćeri Deutsche Telekoma. U HT-u to smatraju nepotrebnom paralelnom mrežom, konkurentskoj njihovoj koju iznajmljuju ostalim operaterima, te ograničavanjem u poslovanju.

Na web stranici Deutsche Telekoma piše da je Claudia Nemat prije dolaska u tu firmu 2011., 17 godina radila u McKinsey&Company, gdje se bavila informatičkom i komunikacijskom tehnologijom. No, nismo uspjeli saznati je li članica uprave DT-a s Kolindom Grabar-Kitarović došla razgovarati upravo o nastojanju Vlade da svojom mrežom brzi internet dovede u svaki dio Hrvatske.

Iz Ureda predsjednice tvrde da nije bilo razgovora o spornom pitanju, već da su gosti proučili kako će eventualne probleme rješavati na drugim razinama. Sam razgovor s visokim izaslanstvom njemačke korporacije je, tvrde s Pantovčaka, bio tehničke, protoklarne prirode, te se poruka gostiju manje više svela na čestitke predsjednici za izboru na funkciju koju obavlja, odaslane preko predstojnika Ureda. S Pantovčaka tvrde i kako sastanak s Grabar-Kitarović nije bio ni predviđen.
U Vladi, pak, ističu da premijer nije htio primiti Claudiu Nemat procjenjujući da »ona samo dolazi lobirati za svoju firmu, koja traži da Hrvatska odustane od nečega na što ima puno pravo«.

Autor/izvor: SEEbiz