Početna Kaštela Obrezana maslina stara 1500 godina

Obrezana maslina stara 1500 godina

1759
UDIO

 

stara-maslina

Maslina stara preko 1500 godina, jedinstveni spomenik prirode koji se nalazi u Kaštel Štafiliću, tradicionalno je jutros obrezana. Rezidbu su nadgledali stručnjaci Instituta za jadranske kulture te dr. Mira Radunić i dr. Tatjana Klepo, obje članice Društva Bijaći.
– Riječ je o 1500 godina staroj maslini koja pamti Rimljane i hrvatske vladare te koja je pod zaštitom od 1991. godine. Ova rezidba obavlja se svake godine kako bi se maslinu sačuvalo od bolesti. Grančice koje smo posjekli biti će poslane časnim sestrama u Frohnleiten u Austriju, Hum na Sutli, Janjevcima u Kistanje, a ubrali smo ih i za sve sudionike Noćnjaka koji se ove godine održava u hotelu Medena za dva dana, a riječ je o godišnjem skupu maslinara – kazao nam je prvi potpredsjednik Društva Bijaći Milivoj Bratinčević.
Odezane su ovom prigodom i neke stare grane masline kojom se Grad Kaštela posebno ponosi.
– Stare grane će se deponirati, očuvati i osušiti te će od njih biti napravljeni suveniri, a napravit ćemo ih i od grana starih deset godina- dodao je Bratinčević.
Osim djelatnika Društva Bijaći te Instituta za jadranske kulture, rezidbi je bio prisutan i komunalni pogon grada Kaštela te, kao i svake godine, gradonačelnik Grada Kaštela.
izvor:d.n.