Početna Hrvatska Nazire se kraj havarije nasukanih brodova u Kaštelanskom zaljevu

Nazire se kraj havarije nasukanih brodova u Kaštelanskom zaljevu

Dok brodovi leže, nezadovoljni građani okolnih mjesta gdje se brodovi nalaze sve više sumnjaju u pravodobno rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Pokazivao se interes za otklanjanje nasukanih brodova, no jako brzo je splasnuo baš kao što su bure prošle.

901
UDIO

brod

“Ministarstvo u Zagrebu kao i Lučka kapetanija pokušavaju na neki način vršiti pritisak kako bi se ovaj slučaj što prije riješio jer je i ovako dosta otegnut i smeta svima” – rekao je Davor Vidan, lučki kapetan
Nakon više od dva mjeseca nasukavanja brodova u zadnjim marčanim burama, nekolicina prijedloga rješenja otkrila je podsmijeh s jedne strane te ogorčenosti s druge.

Dok brodovi leže, nezadovoljni građani okolnih mjesta gdje se brodovi nalaze sve više sumnjaju u pravodobno rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Pokazivao se interes za otklanjanje nasukanih brodova, no jako brzo je splasnuo baš kao što su bure prošle.

b2

Lučka kapetanija još se uvijek dogovara s vlasnikom, koji je dužan ukloniti brodove na vlastiti trošak i rizik, a vrijeme sve brže prolazi, a sezona se isto tako brzo bliži. Kako vrijeme izmiče pojavljuju se i nova rješenja, kao što je Lučka uprava obznanila kako će jedna nizozemska firma osposobljena za tegljenje, posredstvom osiguravajuće kuće preuzeti posao tegljenja i odvesti olupine s trenutnih lokacija.

Ako je ovo zadnje o čemu se govori a počne djelovati, na sreću mnogih u čiovskom mjestu Slatine ali i okolnih mjesta, olupine neće više štetiti oku i ugroziti nadolazeću sezonu. Lučki kapetan Davor Vidan, rekao nam je kako se nada brzom djelovanju i micanju brodskih olupina, bez obzira tko će ih micati. Navodi da je do osiguravatelja i vlasnika koga će angažirati kao i da je važno samo da se brodovi maknu što prije.

Tegljenje prije rezanja

– Vlasnik i osiguravatelj se dogovaraju oko izvođača, a u ovom slučaju osiguravatelj je odabrao tko će tegliti brodove i Lučka kapetanija se u to ne miješa. Još uvijek je sve ovo na namjerama, čeka se rješavanje pravnog statusa brodova kako bi se mogli početi tegliti. Ministarstvo u Zagrebu kao i Lučka kapetanija pokušavaju na neki način vršiti pritisak kako bi se ovaj slučaj što prije riješio jer je i ovako dosta otegnut i smeta svima – rekao nam je Vidan, lučki kapetan.

b1

Profesor Dragan Bolanča, pročelnik za pomorsko i opće prometno pravo splitskog Pravnog fakulteta u Splitu, iznio je jučer svoje rješenje u emisiji na Radio Splitu. Naime, profesor Bolanča rješenje vidi u rezanju nasukanih brodova, sada već podrtina kako ih naziva, a počelo bi javnom dražbom kojom bi država privatnim subjektima prodala podrtine bez dopuštenja vlasnika. Novi vlasnici bi mogli rezati brodove uz obalu kako bi spriječili moguće onečišćenje mora dok bi se podrtine teglile.

Pitali smo kapetana Vidana za mišljenje, obzirom da se brodovi namjeravaju ipak tegliti, koliko je opasno rješenje rezanje na samom mjestu prisilnog sidrenja ili je pak bolje tegliti brodove.

– Radi se isključivo o zahtjevnoj operaciji i želja prije svega je da se brodovi što prije maknu. Rezanje proizvodi samo po sebi onečišćenje, stoga bi izbjegli rezanje na osjetljivim plažama te teglili brodove na njihovo mjesto. Rezanje gledamo kao zadnju opciju u ovoj operaciji, kako bi dodatno zaštitili okoliš – istaknuo je Vidan.

IZVOR: dalmacijanews.COM