Početna Hrvatska Popis lokacija novih radara

Popis lokacija novih radara

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA potpisalo je ugovor s jednom zagrebačkom tvrtkom za nabavu fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Uređaji će raditi 24 sata dnevno, a bit će postavljeni uz prometnice u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

903
UDIO

radar

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA potpisalo je ugovor s jednom zagrebačkom tvrtkom za nabavu fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Uređaji će raditi 24 sata dnevno, a bit će postavljeni uz prometnice u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Kamere će snimati prekoračenja brzine s registracijskim oznakama vozila te će vozačima odmah slati kazne na kućnu adresu. Kod odabira lokacije MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama, te se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora smanjiti broj nesreća.

Radari bi trebali biti postavljeni od kolovoze na niže navedene lokacija, s obzirom da je rok za isporuku 90 dana od potpisivanja ugovora, a ugovor je potpisan sredinom svibnja.

Iako je procijenjena vrijednost natječaja bila čak 5,28 milijuna kuna bez PDV-a, MUP je izabrao najnižu ponuđenu opciju a ona iznosi 4.677.750,00 s PDV-om.

Radari će imati i digitalnu kameru ili fotoaparat za snimanje i danju i noću. Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja.

Ormarići otporni na metke

Oprema za nadzor brzine i čitanje registarskih oznaka bit će postavljena uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića morat će imati i protuprovalnu bravu.

U natječaju se navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset) na kojima će se nalaziti uređaji za nadzor iako MUP nabavlja 15 uređaja. Neki ormarići će biti prazni, ali vozači neće znati koji.

Bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću će biti oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

POPIS LOKACIJA

PU ZAGREBAČKA

1. Slavonska avenija u visini raskrižja ulice M. Sachsa (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi između sjevernog i južnog kolnika) na visini 2,7 m.
2. Ulica Dubrava (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete kod raskrižja sa ulicom II Poljanice, na visini 2,7 m.
3. Avenija Marina Držića (kretanje vozila u smjeru jug) – nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi s lijeve strane kolnika) ispred petlje sa Slavonskom avenijom, na visini 2,7 m.
4. Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru zapada Gajnice-Zaprešić) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
5. Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru istoka Zaprešić-Gajnice) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
6. Zagrebačka obilaznica A3 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu portala sa promjenjivom prometnom signalizacijom na 34. kilometru, na visini 2,7 m.
7. Slavonska avenija (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete na ulazu u podvožnjak ispod Savke ceste, na visini 2,7 m.
8. Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kućnog broja 8 (kretanje vozila u smjeru istok) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika visine 2,6 m.
9. Čeglje D1, neposredno ispred kućnog broja 12 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem visine 2,6 m.
10. Pavučnjak D1 ispred kućnog broja 59 (kretanje vozila u smjeru juga) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.

PU PRIMORSKO GORANSKA

1. Kostrena-Doričići D8, dionica 004, 8 km+020, 50 m poslije raskrižja s naseljem Doričići (kretanje vozila u smjeru juga) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
2. Tunel Pećine D404 prije isključenja za Tower centar (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na izvlačenje na zidu tunela, na visini 2,8 m.
3. Riječka obilaznica A7, kod čvorišta Draga (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu portala, na visini 2,9 m.
4. Riječka obilaznica A7, 650 m prije čvora Diračje (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
5. Riječka obilaznica A7, 50 m prije ulaza u tunel Škurinje II (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
6. Zvonimirova ulica D8, kod OMV-a (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
7. Liburnijska ulica D8 dionica 003, (kretanje vozila u smjeru Rijeke) – nosač na prvom stupu željezničkog nadvožnjaka, nosač na visini 2,7 m.
8. Zvonimirova ulica D8, kod kućnog broja 14, nasuprot OMV-a (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
9. Ljubljanska cesta kod kućnog broja 4 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7m.
10. Nova cesta, kod Gradske toplane Rijeka (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.

PU OSJEČKO BARANJSKA

1. Feričanci D2, ulica Petrovac nasuprot kućnog broja 86 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
2. Podravska moslavina D34, Strossmayerova kod kućnog broja 107 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
3. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin, (kretanje vozila smjer Osijek-Đakovo) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
4. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin (kretanje vozila smjer Đakovo-Osijek) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
5. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca nasuprot kućnog broja 110 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
6. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 38 (kretanje vozila u smjeru zapada) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
7. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 239 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,3 m.
8. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 320 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,1 m.
9. Čeminac D7, ulica Stjepana radića kod kućnog broja 6 (kretanje vozila u smjeru juga) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.
10. Čeminac D7, ulica Stjepana radića nasuprot kućnog broja 76 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.