Početna Novac Vatikanska banka s dobiti večom 2000%

Vatikanska banka s dobiti večom 2000%

Ovu instituciju, koja je u prošlosti bio uvučen u velike skandale, dugo su prozivali da zatvara oči pred pranjem novca, ponajviše mafijaškog. Mjere za sanaciju i uvođenje transparentnog poslovanja pokrenute su u vrijeme pontifikata Benedikta XVI i pojačane dolaskom pape Franje.

824
UDIO

vatikan

VATIKAN – Glavno financijsko tijelo Svete Stolice koje provodi sveobuhvatan plan reformi objavilo je da je u 2014. godine zabilježilo znatan porast čiste dobiti koja je sa 2,9 milijuna eura narasla na 69,3 milijuna eura. Taj se porast uglavnom tumači boljim upravljanjem financijama i smanjenjem izvanrednih troškova, navodi se u priopćenju Zavoda za vjerska djela (IOR), poznatog kao Vatikanska banka.
Ovu instituciju, koja je u prošlosti bio uvučen u velike skandale, dugo su prozivali da zatvara oči pred pranjem novca, ponajviše mafijaškog.
Mjere za sanaciju i uvođenje transparentnog poslovanja pokrenute su u vrijeme pontifikata Benedikta XVI i pojačane dolaskom pape Franje.
Uz to, italijansko pravosuđe još istražuje neke sumnjive transakcije pošto su Sveta Stolica i Italija nedavno potpisale ugovor o sprečavanju utaje poreza.

IZVOR: seebiz.eu