Početna Svijet Znanstvenik upozorava na robote

Znanstvenik upozorava na robote

Opasnost budućnosti već je sada aktualna.

1445
UDIO

drones

Profesor informatike Stuart Russell sa Sveučilišta Berkeley upozorio je na robote ubojice koje razvija američka vojska. Tvrdi da će takvi roboti biti premoćni nad čovjekom i da ljudi neće imati ikakvu učinkovitu obranu protiv njih, prenosi Telegraph.

Za časopis Nature napisao je da američka vojska pokušava kreirati dronove koji mogu pratiti i smaknuti mete čak i kada nisu u dometu kontakta s onima koji dronom upravljaju.

– Takva oružja krše Ženevsku konvenciju i ostavljaju čovječanstvo u rukama amoralnih strojeva. Autonomna oružja biraju i napadaju mete bez ljudske intervencije, a bit će smrtonosni za mete koje će uključivati i ljude – poručio je Russell.

– Postojeća umjetna inteligencija i robotika već omogućavaju fizičke platforme, detektiranje, samostalno kretanje, navigaciju, mapiranje, taktičko odlučivanje i dugotrajno planiranje. Vojsci je preostalo samo to iskombinirati. Iako postoje i fizička ograničenja, može se očekivati da bi mogli biti poslani i milijuni takvih dronova s takvom smrtonosnom snagom koja neće ljudima ostaviti nikakve šanse. To nije budućnost koju bismo trebali priželjkivati – upozorava profesor Russell.

Roboti LAWS (smrtonosni autonomni oružani sistem – lethal autonomous weapons systems) bi mogli biti naoružani dronovi kvadrikopteri ili mini tenkovi, koji bi autonomno mogli odlučivati tko treba preživjeti, a tko je meta za odstrel.

Agencija DARPA američkog ministarstva obrane trenutno radi na dva projekta koji uključuju dronove. Jedan projekt ima veze s brzim laganim autonomnim dronovima koji mogu djelovati u urbanim područjima pa i unutar zgrada, a drugi se bavi razvojem dronova koji bi mogli samostalno zračno napadati mete čak ako su im i prekinute komunikacijske veze s bazom.

Prošle je godine UN-ova visoka predstavnica za razoružanje izjavila da je preostao tek mali korak do realizacije robota ubojica, te pozvala na svjetsku zabranu takvog oružja.

IZVOR: Pročitajte više o temi na stranici UpTech.