Početna Split “Bombaš” iz Splita pred sucem

“Bombaš” iz Splita pred sucem

818
UDIO

napadst2

I.S., koji je prošlog ponedjeljka molotovljevim koktelima napao urede liječničkog povjerenstva splitskog HZZO-a na Zapadnoj obali te prisilio službenike da se panično spašavaju skakanjem kroz prozore, doveden je danas u lisicama u Prekršajni sud iz zatvora.

U tijeku mu je, naime, suđenje za remećenje reda i mira od 19. svibnja kada je napravio incident pred povjerenstvom HZZO-a razljućen što mu ne žele nadoknaditi troškove putovanja na rehabilitaciju u Krapinske toplice nakon operacije vratne kralježnice.

Tada je vikao, a nešto kasnije i zaprijetio rukovoditeljici Odjela za medicinske poslove dr. Katarini Radman, koja nije osobno sudjelovala u odlučivanju u njegovom slučaju, ali se zatekla u uredu kada se Sviličić pokušao objasniti s članovima povjerenstva.

Udario koktelima na HZZO dan prije termina u Krapinskim toplicama

U njegovoj medicinskoj dokumentaciji nije bilo termina za Krapinske toplice, ali je na nekakvom papiru pisalo da mu je rehabilitacija zakazana za 9. lipnja. HZZO je napao koktelima dan prije.

Dr. Radman navela je kako je I.S. bio nezadovoljan i jako ljutit. Bacio je svoje papire, vikao i na koncu zalupio vratima.

“Ljudi često reagiraju, ali ovo je bilo dosta burno”, zaključila je dr. Radman.

“Rekao je da će uzeti noževe i pištolje i sve nas pobiti…”

Sat kasnije zazvonio joj je telefon. Bio je to I.S. Tražio je obrazloženje oko putnih troškova, a kada je shvatio da razgovora sa liječnicom koja je svjedočila njegovom incidentu, počeo je vikati.

“Rekao je da će uzeti noževe i pištolje i sve nas pobiti i da mu policija ne može ništa jer nema osobnu. Kazao je da ga shvatimo ozbiljno”, prisjetila se dr. Radman razgovora.

“To je bila ekstremna situacija pa sam razgovor prijavila voditeljici HZZO-a u Splitu Nataliji Bralić. Policiji ga nisam htjela prijaviti za prijetnju. Razumijem njegov problem, ali ovo se ponašanje ne bi smjelo tolerirati”, ocijenila je dr. Radman.

“Nisam vikao. Majka mi je iz Poljica. Tako govore kada se uznemire”

“Nisam vikao. Bio sam uznemiren. Majka mi je iz Poljica. Tamo tako govore kada se uznemire”, pokušao se Sviličić opravdati. Požalio se kako ga nitko nije pregledao i da su članovi Povjerenstva imali papir na kojem je pisalo Krapinske toplice 9. lipnja.

“Ja o predmetu nisam ništa znala, dala sam općenit odgovor”, nastavila je dr. Radman, koja je objasnila da su I.S. uputili na rehabilitaciju u najbliže ustanove, Biokovku ili Kalos, jer je to po pravilniku i standardu, a da je on mogao otići u Krapinske ili bilo koje druge toplice, ali bez putnog troška. Uostalom, imao je pravo žalbe na njihovu ocjenu, no umjesto toga posegnuo je za eksplozivnim koktelima i u svega par minuta zapalio cijelo povjerenstvo i napravio štetu od 200 tisuća kuna.

Bombaš svjedokinji u sudnici: Znam gdje živiš

“Jeste li mi rekli da ste voditeljica i da nikada nećete udovoljiti mom traženju? Ja se sjećam gdje živite”, uzrujao se I.S.

“Jel’ me možete izvesti, ja ovo više ne mogu slušati, udobnije mi je u zatvoru nego ovo slušati”, zatražio je. Sutkinja Željka Butier udovoljila je njegovom traženju pa se rasprava nastavila bez okrivljenog.

HZZO u velikom strahu od Sviličićevih daljnjih akcija

Dr. Radman sutkinji je kazala da u HZZO-u osjećaju veliki strah od njegovih daljnjih akcija. Neugodno su se iznenadili kada su u sudskom hodniku vidjeli da su i njega doveli na raspravu. Sutkinja joj je objasnila da je morala pozvati na suđenje okrivljenog, a kako je lišen slobode nakon napada na HZZO prošlog ponedjeljka, poziv je uputila u zatvor, a oni kada dobiju poziv, dovode okrivljenike.

Dr. Radman sutkinji je kazala i kako je Sviličić napisao predstavku u kojoj spominje isključivo njeno ime, a ona njegov predmet nije rješavala.

“Vi ste dio ove Vlade, nećete još dugo”

Članica liječničkog povjerenstva dr. Dunja Dumanić prisjetila se kako su ga pokušali smiriti, ali bez uspjeha.

“Vi ste dio ove Vlade, nećete još dugo. Vi meni onemogućujete liječenje”, prisjetila se svjedokinja što je govorio.

Suđenje je danas zaključeno, sutkinja će presudu donijeti u roku od 30 dana. U ovom postupku I.S. je nakon incidenta bila izrečena mjera opreza zabrane približavanja HZZO-u, koju je prekršio prilikom bombardiranja molotovljevim koktelima.

 

IZVOR: index.hr