Početna Novac Krao porez, a imao 64 milijuna Kuna na računu

Krao porez, a imao 64 milijuna Kuna na računu

747
UDIO

01.07.2013., Varazdin - Fiskalne blagajne od danas su duzne imati i kumice na placu, pa je trznica  gotovo prazna. Na klupicama svoje proizvode drze tek kumice kojima bi fiskalna blagajna tokom jutra trebala biti u funkciji.  Prva instalirana blagajna danas je na klupici Branka Vrceka koji radi za tvrtku Plastima.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Češko ministarstvo financija na svojim je stranicama objavilo prezentaciju koju im je održao ministar Boris Lalovac o učincima fiskalizacije u Hrvatskoj.
Uz podatke, prezentacija je otkrila i nekoliko primjera pokušaja prevare koje lako uoče, zahvaljujući fiskalizaciji, ali i OIB-u koji Ministarstvu financija omogućava uvid u cijeli niz podataka o svakom poreznom obvezniku.

Tako je iznesen slučaj ugostitelja koji je svojoj godišnjoj prijavi istaknuo da nema prometa osam mjeseci, jer radi samo u siječnju, veljači, kolovozu i rujnu. Navedena je osnovica za izračun PDV-a od 217 tisuća kuna, no fiskalizacija je pokazala kako radi cijelu godinu te je osnovica za izračun poreza 525 tisuća kuna.

Storniranje računa
Postoji i problem storniranja računa što se najčešće događa sat-dva prije kraja radnog vremena. U jednom je restoranu jedan cijeli tjedan storniran baš svaki račun dva sata prije kraja radnog vremena. Uz pomoć OIB-a, ustanovili su da spomenutom poduzetniku ipak ne ide tako loše jer je na poslovnom žiro-računu imao više od 64 milijuna kuna.

Da je storniranje računa u kafićima i restoranima praksa kojom oni hrabriji ili bezobrazniji u fiskalizaciji nastoje izbjeći plaćanje poreza, ministar je u prezentaciji pokazao s još nekoliko slučajeva. Tako je, opet u jednom restoranu, uočena praksa da se stornira dnevno i po 90 posto računa u iznosu i do 30 tisuća kuna, piše Novi list.

IZVOR: Novi list/Danas.hr