Početna Kaštela Gotovo je s velikim ljetnim vrućinama: Pročitajte kada dolaze osjetno osvježenje i...

Gotovo je s velikim ljetnim vrućinama: Pročitajte kada dolaze osjetno osvježenje i grmljavinski pljuskovi

1110
UDIO

munje

Iako nadolazeća promjena vremena neće značiti kraj ljeta, nema sumnje da će otpuhati velike ljetne vrućine s našeg područja, pa nas sljedećeg tjedna očekuje znatno svježije vrijeme nego ovih dana
Iako smo se približi sredini kolovoza, velike vrućine u Dalmaciji ne posustaju. U srijedu je Split zabilježio svoje 43. treći vrući dan i nizu, te nedostaju još samo 4 dana do rekordnog niza od 47 vrućih dana iz ljeta 2003. godine. Čini se da će se ovo ljeto po spomenutom nizu dana izjednačiti s ljetom 2003. godine, no nakon toga vrućine će posustati.
Pučki meteorolog prvu pravu ljetnu promjenu vremena predviđa za blagdan Velike Gospe. Iako je pučki meteorolog po ovom pitanju češće u krivu nego u pravu, ove godine promjena će zaista stići sredinom kolovoza, ali dan nakon Velike Gospe!
Već sada se nad zapadom Europe formira polje sniženog tlaka zraka, čiji vrtlog sadrži vlagom bogat i svježiji zrak podrijetlom s Atlantika. Taj će se vrtlog postupno približavati našem području. Krajem subote stići će do zapada zemlje, a u nedjelju će se nestabilnosti vezane uz njega proširiti na cijelu zemlju.
Velike vrućine u četvrtak i petak
Dok su u srijedu temperature zraka prelazile vrlo vrućih 35°C u dijelu Dalmacije, četvrtak i petak donose još malo više temperature zraka pa će, uz dosta sunca, najviše dnevne temperature zraka biti od 32 do čak 38°C. Slabih grmljavinskih pljuskova može popodne biti većinom u dijelovima Zagore. Iako u Dalmaciji još u subotu neće biti oborina, te će prevladavati sunčano, slabo jugo tijekom popodneva bit će najava skore promjene vremena. I temperature zraka bit će za oko 2 Celzijeva stupnja niže u odnosu na petak.
Moguće jako nevrijeme, ponegdje i s tučom
U nedjelju će još ujutro biti djelomično sunčano, ali će tijekom dana biti sve promjenjivije, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavine. Mjestimice se do kraja večeri ne može isključiti mogućnost jačeg nevremena praćenog tučom, na moru i pojavom pijavica. Navečer su ponegdje mogući obilniji pljuskovi. Puhat će slabo do umjereno jugo, a uslijedi nevremena može biti jakih udara vjetra različitih smjerova. S pljuskovima će biti 5 do 10 stupnjeva svježije u odnosu na prethodne dane!
izvor:DN