Početna Zanimljivosti Zašto su prozori na zrakoplovima okrugli i čemu služi mala rupica na...

Zašto su prozori na zrakoplovima okrugli i čemu služi mala rupica na dnu? Evo odgovora

1538
UDIO

ce45e139dd4f51e2e5cc0da4a74c905d

Ljubiteljima putovanja kroz glavu je zasigurno prošlo mnogo više pitanja tijekom leta zrakoplovom do željene destinacije u odnosu na one koji se boje letjeti.

I dok ovi drugi samo iščekuju slijetanje, putnici koji su mnogo sati u “zraku” zasigurno su primijetili mnoge sitnice koje su ih natjerale na razmišljanje.

Jedno od čestih pitanja koje putnici postavljaju na raznim forumima i društvenim mrežama jest gdje se prazni sadržaj iz WC-a u zrakoplovu.

Neki su primijetili iz zrakoplova plavi trag po zraku što je stavilo sumnju da se sadržaj iz WC-a ispušta tijekom leta. Ipak, to nije točno.

Plava tekućina koja se nalazi u zrakoplovnom WC-u mješavina je koja “prekriva” neugodne mirise, a sav sadržaj koji uz glasan usisni zvuk iz školjke bude povučen, odlazi u spremnike koji se prazne tek nakon što zrakoplov sleti na odredište. Plavi tragovi koji se mogu vidjeti katkada se mogu pojaviti ako spremnik negdje curi, ali s obzirom na nisku vanjsku temperaturu zraka na visinama, tekućina se zaledi, ali i rasprši i ispari puno prije nego što dođe do tla. Ako vas je zanimalo može li vas školjka “usisati”, odgovor je – ne!

“Istina je da u spremniku nađemo mnogo stvari koje tamo ne bi trebale biti, ali jaki sustav koji “usisava” sadržaj WC školjke napravljen je tako da se pazi na sigurnost putnika, objašnjeno je na KLM-ovu blogu.

Zašto su prozori na zrakoplovima ovalnog oblika?

Prvi komercijalni zrakoplov iz 1952. godine Havilland Comet imao je uglasta prozorska stakla, što se pokazalo golemom pogreškom. Uslijed leta i velike razlike tlaka u kabini i izvan nje, upravo je najveći pritisak bio na kutovima prozora, što predstavlja prijetnju sigurnosti. Nakon nekoliko zrakoplovnih nesreća u kojima su mnogi putnici izgubili svoje živote, inženjeri su uspjeli detektirati problem i otada su prozori na zrakoplovima ovalnog oblika.

Zašto na dnu prozora postoji malena rupica, jedno je od pitanja koja su se zasigurno mnogi putnici zapitali. Naravno, zbog sigurnosti. Ona pomaže pri regulaciji pritiska na prozorsko okno iz kabine i osigurava da prozor, ako dođe do toga, puca prvo izvana. Prozor na zrakoplovu sastoji se od tri okna – vanjskog i srednjeg koji su od stakla te unutarnjeg od plastike, piše Daily Mail.

Može li udar groma u zrakoplov prouzročiti njegov pad?

Piloti izbjegavaju olujna nevremena, ali udar groma neće srušiti zrakoplov, navodi se. Može doći do oštećenja nekih dijelova zrakoplova, ali postoje sigurnosni naputci kako postupati u takvim situacijama da bi se sigurno sletjelo. Iako mnogi putnici strahuju kada nastupe turbulencije, mit je da će se uslijed turbulencija zrakoplov srušiti. Iako se putnici u zrakoplovu osjećaju vrlo neugodno kada nastupe turbulencije, zrakoplov se zbog njih neće srušiti.
izvor:VL