Početna Zanimljivosti Solarij ili sunce pitanje je sada

Solarij ili sunce pitanje je sada

1909
UDIO

3bcfbc98267fe0cb7339

Ako ste od sunca bježali u solarij po preplanuli ten, ovaj članak bi vas mogao natjerati da se predomislite. Prema američkom Nacionalnom institutu za tumore, žene koje koriste solarij više od jednom mjesečno imaju 55% veću šansu za razvitak malignog melanoma – najopasnijeg tipa raka kože. Dugoročno izlaganje solariju kao i sunčevim zrakama mogu uvelike povećati rizik od pojave raka kože.

Kada izlažemo svoju kožu UV zrakama stanice poznate kao melanocite proizvode smeđi pigment – melanin, koji je zaslužan za preplanulu put. Dakle, tamnija koža predstavlja prirodni način obrane našeg tijela od štetnog utjecaja UV zračenja. Ono čega mnogi nisu svjesni jest da solariji isto kao i sunce izlažu našu kožu tom štetnom zračenju.
Umjetno vs. prirodno

Tamnjenje kože, bilo prirodnim ili umjetnim putem predstavlja određeni rizik. Prema mnogim stručnjacima ne postoji siguran način za postizanje preplanulosti kože. Učestalo izlaganje suncu uzrokuje oštećenja DNA koja mogu rezultirati rakom kože. Osim toga, uzrokuje i starenje kože te čini bore i ostale nedostatke vidljivijima. UV zrake koje se koriste u solarijima također nisu sigurna i isto tako povećavaju rizik od raka kože.
UVA vs. UVB

Solariji primarno emitiraju dugovalne ultraljubičaste A (UVA) zrake, dok sunčevo zračenje sadrži UVA i srednjevalne ultraljubičaste B (UVB) zrake. Lampe za sunčanje koje se koriste u solarijima emitiraju UVA zrake s 12 puta većim intenzitetom od UVA zračenja sunca. Svojevremeno, UVA zrake smatrale su se u potpunosti bezopasnima, međutim u novije vrijeme su znanstvenici došli do spoznaje da UVA zračenje kao i UVB zrake mogu biti uzrok raka kože.
Iako UVA zračenje mnogo rjeđe uzrokuju opekline na koži u odnosu na UVB. Međutim, UVA zrake prisutne su tijekom cijelog dana i tijekom cijele godine te predstavljaju 95% ultraljubičastog zračenja koje dopire do zemlje. UVA oštećuje stanice kože i tako omogućuje lakši razvoj raka kože. Osobe koje koriste solarij imaju 2,5 puta veći rizik od razvitka skvamoznog tipa raka kože te 1,5 puta veću šansu za pojavu raka bazalnih stanica kože.
Faktori rizika

Osobe sa svjetlijom kožom, plavom ili crvenom kosom te plavim, sivim ili zelenim očima mnogo su osjetljivije na ovakva zračenja od osoba tamnije puti. Umjetni načini sunčanja i dobivanja preplanulog izgleda kože mogu ostaviti mnogo više posljedica na osobe sklone opeklinama od sunca te na osobe koje u bližoj obitelji imaju zabilježene slučajeve raka kože.
Prevencija

Najbolji način za zaštitu kože je izbjegavanje solarija i primjena ograničenog izlaganja sunčevom zračenju. Obavezno koristite preparate za zaštitu od sunca kada provodite vrijeme na otvorenom. Iako je sunce potrebno za proizvodnju vitamina D u našem tijelu, za to je ipak potrebno izlaganje suncu u vrlo malim količinama. Vitamin D se može dobiti i iz drugih izvora kao što su mlijeko, jaja i losos.

Prema nekim istraživanjima izlaganje ultraljubičastom zračenju može izazvati svojevrsnu ovisnost tamnjenju kože. Također, izlaganje UV zrakama uzrokuje pojačanu produkciju endorfina na što se možemo lako ˝navući˝. Preplanula koža je svejedno i dalje vrlo popularna iako sve više ljudi postaje svjesno koliko je izlaganje štetnom zračenju opasno za naše zdravlje. Dakako, postoje i druga rješenja. Primjerice: sprejevi za samotamnjenje kojima se lako potiže atraktivan brončani izgled kože bez rizika po zdravlje.
izvor:naturalal.hr