Početna Svijet Revolucionarni kineski autobus ispod kojeg prolaze automobili

Revolucionarni kineski autobus ispod kojeg prolaze automobili

618
UDIO

Kineski inženjeri dosjetili su se kako gradsko putovanje autobusom učiniti ugodnijim i izbjeći gužve koje su karakteristične za velike gradove.

Revolucionarni autobus pokretan električnom energijom predstavljen je u gradu Quinhaungdao gdje je održana i prva pokusna vožnja. Transit Elevated Bus, skraćeno TEB, izgleda kao vozilo iz budućnosti, a glavna odlika mu je dizajn koji omogućuje da se može prolaziti iznad automobila i vozila koja nisu viša od 2 metra.

Putnički prostor ovog autobusa izdignut je tako da se ispod njega neometano može odvijati promet. Autobus je dugačak 22 metra, širok 7,8 i visok ukupno 4.8 metara te može prevesti do 300 putnika. Testna vožnja provedena je kako bi se testirali kočioni sistemi kao i potrošnja električne energije.

Ovaj autobus već je bio predstavljen kao maketa na 19. međunarodnoj izložbi visoke tehnologije u Pekingu, a kako se tvrdi, interes za njega pokazale su vlade Brazila, Francuske, Indije i Indonezije.

Kako javlja Daily Mail, ovaj model vozio se na šinama koje su bile ugrađene u cestu tako da je ovo više hibrid između autobusa i tramvaja. Inženjeri se nadaju da će se ovim dizajnom smanjiti gužve koje uzrokuju ‘obični’ autobusi. Kao prednost inženjeri navode i njegovu cijenu koja je puno niža od gradnje podzemne željeznice.

preuzeto sa vecernji.hr