Početna Kaštela Park Vitturi – nesavjesno ponašanje mještana (FOTO)

Park Vitturi – nesavjesno ponašanje mještana (FOTO)

2137
UDIO

005

Povijesni perivoj – Park Vitturi

Radoš Micheli Vitturi, plemić iz Kaštel Lukšića a ujedno i poznati poljoprivredni stručnjak te predsjednik lukšićke Agrarne akademije, podigao je u drugoj polovici 18. stoljeća prvi perivoj u Kaštelima. O tome svjedoči zavjetna slika Vitturijevih sa likom sv. Roka koji na dlanu drži perivoj a koja potječe iz 1760.g. Danas je taj perivoj poznat pod imenom Park Vitturi. Nalazi se na obali Kaštel Lukšića i zauzima površinu od 7450 četvornih metara. Prilog tvrdnji njegova postanka jest klasicistički okvir te renesansno-barokne broderije od šimšira (Buxus sempervirens L.).

Spomenikom prirode i kulture je proglašen 1968.godine. U obrazloženju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture stoji: “Park Vitturi po svojoj širini i pristupu s mora predstavlja jedinstveni spomenik naše stare hortikulture. Slični su parkovi u Dalmaciji vrlo rijetko sačuvani, pa se ovaj pored Gučetićeva u Trstenu, Garanjinova u Trogiru i Borellijeva u Sv. Filipu i Jakovu, može ubrojiti u te rijetke spomenike naše vrtne arhitekture”.

U perivoju su do danas sačuvane broderija od šimšira, stari primjeri čempresa, alepskog bora, pinija lovora (Cupressus L., Pinus halepensis L., Pinus pinea L., Laurus nobilis L.) i dr. Posebno je zanimljivo egzotično drveće kao npr. firmijana (Firmiana simplex Bois.) iz porodice kakaovac, mirisavi kalikantus i dr. Vrt je desetljećima bio zapušten ali se njegovu površinu uspjelo sačuvati i sada se redovno održava.042Ovo je tekst na koji sam naletjela googlajući o parku Vitturi.Naime, na adresu portala Kastela.com stigla je poruka jedne naše čitateljice koja inače nije iz Kaštela ali se zaljubila u Lukšić i tu redovno ljetuje.Gospođa stanuje poviše parka Vitturi i skoro svaki dan pješačeći do plaže prošeta i Vitturijem.U ovoj poruci koju je uputila nama, bila je ljuta na stanovnike Lukšića i njihovo ponašanje kako ona navodi. Na njen poziv sam došla i fotkati park.Naime, kako su Dani Miljenka i Dobrile u tijeku komunalci su počistili sve parkove u Lukšiću tako i spomenuti park.Uredno ostavili crne vreće sa smećem do sutradan kad su ih trebali pokupiti.Ali sutradan su iste bile iskidane i sadržaj pobacan po parku.

Sami park je do tog raskrčivanja bio jako zapušten , neosvijetljen i u njemu se skuplja ”ekipa” koja konzumira alkohol priča mi gospođa, te ju je kad padne mrak i strah proći kroz park. Žalosno da jedna takva ljepota stoji zapuštena, bez nadzora, neosvijetljena. Po svakom kutku je pseći izmet i nekoliko otvorenih šahti.Mještani tu redoviti dovode svoje kućne ljubimce koji vrše nuždu te istu vlasnici nikad ni ne pokupe.Kako svi znamo da Kaštelima zaista treba mjesta gdje će se igrati i djeca i psi ali mislim da ovo nije adekvatno mjesto gdje bi kućni ljubimci vršili nuždu poručuje žalosno gospođa. Ovim putem želim pohvaliti i komunalce nastavlja, koji svaki dan uredno čiste ali jednostavno se ne mogu boriti sa tom količinom ljubimaca i njihovim nekulturnim vlasnicima.

Pitam se dragi čitatelji zar i vi zaista mislite da je jedno ovako povijesno mjesto adekvatno za okupljanje i ispijanje alkohola na zidiću te nagomilavanje psećeg izmeta ?
Možda ipak ne znamo cijeniti one istinske vrednote koje imamo oko sebe ili ih tako olako shvaćamo.

Foto :Đurđica H.Čavka