Početna Hrvatska NASA – temperaturni rekord za rekordom

NASA – temperaturni rekord za rekordom

Taj višemjesečni niz prouzrokovan je kombinacijom globalnog zatopljenja i El Nina koji je toplu vodu raširio diljem Pacifika, a što je potaklo rast temperature.

887
UDIO

vrime

NASA-ino istraživanje, koje uključuje mjerenje temperature na površini mora i temperature na kopnu, pokazuje kako je srpanj deseti mjesec zaredom koji ruši temperaturne rekorde, piše Guardian.

Prošli mjesec tako je, sudeći po NASA-inim mjerenjima, bio najtopliji mjesec u povijesti mjerenja. Srpanj je oborio rekord koji je postavljen prije samo 12 mjeseci, u srpnju prošle godine.

Prošlih devet mjeseci postavili su temperaturne rekorde u odnosu na iste mjesece proteklih godina. Trend se nastavio i u srpnju kad je probijen rekord i postavljena najviša mjesečna temperatura od početka mjerenja 1880. godine.

Slične rezultate ima i američka Nacionalna administracija za oceanografiju i atmosferu. Njihovi rezultati kažu da su posljednjih 14 mjeseci oboreni rekordi za svaki mjesec pojedinačno, ali rezultate od ovogodišnjeg srpnja još nemaju.

NASA-ini rezultati, koji kombiniraju temperaturu na površini mora i temperaturu zraka na kopnu, kažu da je srpanj 2016. godine bio za 0.84 stupnja Celzijeva topliji nego prosječne temperature za srpanj između 1951. i 1980 i za 0,11 stupnjeva topliji nego prošlogodišnji rekord iz srpnja 2015.

Kako se niz najtoplijih mjeseci nastavlja, 2016. godina bit će “gotovo sigurno” najtoplija zabilježena godina ikad, rekao je David Karoly, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta u Melbourneu.

Taj višemjesečni niz prouzrokovan je kombinacijom globalnog zatopljenja i El Nina koji je toplu vodu raširio diljem Pacifika, a što je potaklo rast temperature.

IZVOR: index.hr