Početna Hrvatska Istraživanje potvrdilo: Vojni rok najviše žele Dalmatinci

Istraživanje potvrdilo: Vojni rok najviše žele Dalmatinci

1021
UDIO

Na dvogodišnjicu mandata predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Dnevnik.hr donosi razmišljanja građana o njezinim najboljim i najlošijim potezima i drugim relevantnim temama vezanim za njezine prve dvije godine provedene u Uredu predsjednice.

I nakon dvije godine većina ili 53 posto ispitanika smatra kako predsjednica radi u odnosu na očekivanja kada je izabrana. Da radi ispod očekivanja misli njih 36 posto, a da radi iznad, misli 8 posto građana. Ne zna, njih 3 posto. No u godinu dana porastao je broj nezadovoljnika i onih koji su zadovoljni. Tada je 30 posto ispitanika mislilo da radi ispod očekivanja, a 12 posto iznad očekivanja.

Izborna obećanja

Iako je privlačenje stranih investicija bila jedna od važnijih poruka i obećanja, nakon 2 godine na tu je temu predsjednica podijelila Hrvatsku. Sada 39 posto građana misli da je učinila što je mogla, da je učinila nešto ali manje nego što je mogla misli pak 31 posto birača, a da nije učinila gotovo ništa misli 26 posto birača. I tu je zamjetan lagani porast broja birača koji misle da je učinila manje nego što je mogla.

63 posto Dalmatinaca za vojni rok

Predsjednica i Vlada zalažu se za uvođenje vojnog roka i to podupire većina ili 56 posto ispitanika, protivi se njih 42 posto, a ne zna njih 2 posto. Samo mladi do 30. godine većinom ne odobravaju vojni rok, njih 51 posto, zatim fakultetski obrazovani, njih 48 posto te u Hrvatskom primorju i Istri gdje vojni rok ne želi 59 posto ispitanika. Ali 63 posto Dalmatinaca želi vojni rok.

Dobri potezi predsjednice?

Na prvom je mjestu suradnja zemalja na liniji Baltik-Jadran-Crno more i to podupire 49 posto ljudi, slijedi vođenje vanjske politike prema regiji što podupire 45 posto birača. Privremene urede predsjednice u drugim dijelovima Hrvatske pozitivnim ocjenjuje 43 posto ispitanika. Pozivanje na Zakon o sportu i promjenama u HNS-u dobrim smatra 43 birača. I na petom mjestu je smjena Šeksa nakon utjecanja na pomilovanja što pozdravlja 41 posto birača.

Loši potezi?

Na prvom je mjestu doniranje novca iz kampanje HDZ-u, pa zatim udrugama što je značilo izbjegavanje poreza. Lošim to smatra 57 posto birača. “Afera čokoladica” iz Dubrovnika nalazi se na drugom mjestu i to lošim potezom smatra 43 posto ispitanika. Inzistiranje na preseljenju ureda je za 41 posto birača loš potez. Putovanje u SAD za 38 posto birača loš je potez. I na kraju, uklanjanje biste Josipa Broza Tita lošim smatra 36 posto ispitanika.

preuzeto sa dalmacijanews.hr