Početna Hrvatska Hrvatska – Prvi pozitivan pomak u 10 godina

Hrvatska – Prvi pozitivan pomak u 10 godina

1279
UDIO

AGENCIJA Moody’s zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘Ba2’, a u domaćoj na ‘Baa1’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody’s je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015. godini, a očekuje rast u idućim godinama u prosjeku od oko 2,5 posto. To je niže od prosjeka od 4,5 posto u pretkriznim godinama između 2000. i 2007., no tek neznatno niže od 2,8 posto koliko se očekuje da će rasti usporedive zemlje u središnjoj i istočnoj Europu u istom razdoblju.

U Moody’su vjeruju da će poboljšani izgledi za rast imati pozitivan utjecaj na proračunsku izvedbu i doprinijeti smanjivanju duga opće države.

Značajan rast državne potrošnje

Navode kako je zamah gospodarstva ojačao nakon što se gospodarstvo u 2015. izvuklo iz šestogodišnje recesije. Realna godišnja stopa rasta ubrzala je na 2,9 posto u 2016. godini, čime je značajno nadmašen rast iz 2015. godine od 1,6 posto, baš kao i procjene Moody’sa od 2,1 posto.

Kao posebno značajno ističu povećanje države potrošnje, iznad 2 posto u trećem tromjesečju u odnosu na drugo, što je najviša stopa rasta od 2009. godine, do čega je došlo unatoč ograničenju potrošnje i političkim događajima koji su rezultirali ranim izborima.

“Očekujemo da će hrvatski gospodarski rast ove godine dodatno ojačati, uz podršku vladine prilagodljivije fiskalne politike. Osobna potrošnja vjerojatno će dalje rasti na krilima poreznih rasterećenja koje je Vlada uvela od 2017., kao i daljnjih poboljšanja na tržištu rada”, ocjenjuju u toj agenciji.

Ocijenjuju kako će privatna ulaganja imati koristi od obilne likvidnosti u hrvatskom bankarskom sustavu, baš kao i od dobrih uvjeta financiranja, koji bi mogli mati pozitivan utjecaj na kreditnu ekspanziju.

Smanjivanje političkih napetosti dobro za rast

Pišu kako se se kreditni rast počeo oporavljati sredinom 2016. i očekuje se da uđe u pozitivno područje ove godine. Gospodarski rast ojačat će javne investicije, koje će ostvarivati koristi od pojačane apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Smanjivanje domaćih političkih nesigurnosti, nakon uspostave nove Vlade u drugoj polovini 2016. također će imati pozitivan utjecaj na rast.

Procjenjuju da će rast izvoza roba i usluga ostati snažan, na 4 posto, no mogao bi biti nešto slabiji u usporedbi s 2016. i 2015., jer je rast turizma umjereniji.

Moody’s smatra da će politička neizvjesnost u konkurentskim turističkim odredištima, poput Sjeverne Afrike i Turske, nastavljati ići u korist Hrvatskoj.
Treća agencija koja je poboljšala izglede za rejting

Moody’s je posljednja od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je zadnjih mjeseci poboljšala izglede za hrvatski rejting. Standard&Poor’s je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani, a Fitch krajem siječnja ove godine.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor’s i Moody’s – i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada sve sa stabilnim izgledima.

IZVOR: index.hr