Početna Kaštela Ante Samardžić: “Dovršit ću kulu Cippico od sudskih odšteta, možda još ove...

Ante Samardžić: “Dovršit ću kulu Cippico od sudskih odšteta, možda još ove godine”

1931
UDIO

Višegodišnji sporovi oko renesansne kule Cippico u Kaštel Novom, prema mišljenju Ante Samardžića iz (61), investitora iz društva Cippico, mogli bi se početi rješavati koncem ove godine. Podsjetimo, 2014. godine uklonjena je pet etaža (mašikul) kule te renesansne građevine jer je prema mišljenju konzervatora odudarala od izvornika.

Doduše peta etaža bila je desetljećima ranije devastirana požarom. Samardžića se prozivalo da je gradeći turistički kompleks u koji spada i ta kula trogirskog plemića Antuna Pavao Cippica iz 1512. godine, pojednim Kaštelanima više sličila na “čardak” nego na ono što je nekad bilo. Dobar dio Kaštelana bio je pak zadovoljan da se napokon i na bilo koji način renovira derutna stoljetna zgrada koja je bila ruglo mjesta, a službe su smatrale da se investitor grubo ogriješio o pravila struke.

Jedan od ključnih problema bio je jer se u kulu krenulo ugrađivati lift za goste. Predimnezionirani mašikul i lift bili su glavni razlozi da su se protiv Samardžića podigli konzervatori iz Trogira, te su mu na vrat navalili inspekcije Ministarstvo graditeljstva koje su početkom 2014. godine naložile da se ukloni sporna etaža. Za vrijeme tih radova Samardžiću je dvije godine, kako je rekao, bio onemogućen ulazak u posjed, pa je podigao niz tužbi, među kojima i odštetne zahtjeve.

Napomenimo da je u dogradnju i sanaciju kule, te okolnih zgrada za smještaj turista, kao lučicu, Samardžićeva tvrtka uložila 65 milijuna kuna, a objekt je trebao biti otvoren prije tri godine za Uskrs. Tvrdio je da nije bilo osnove za rušenje  jer su projekti prema kojima je počeo graditi bili valorizirani od stručnjaka i imali sve potrebne dozvole.

To je projekt koji ima sve zvanične papire, a konzervatori su ga stopirali kao i nautičku luku koja je tamo trebala biti sagrađena. Za to nema suvislog objašnjenja, samo su dokazali da oni javno pravno tijelo mogu napraviti štogod žele. Tužio sam i dobio prvostupanjske presude za dio odšteta koji u cijelosti iznose oko 100 milijuna kuna. Sad čekam da budu potvrđene i da tim novcem, odnosno dijelom od odšteta, napokon završim ovaj objekt – kazao je Samardžić.

IZVOR: dalmacijadanas.hr