Početna Hrvatska Što se događa s temperaturama na Jadranu??

Što se događa s temperaturama na Jadranu??

1156
UDIO

I DOK SMO svi jedva čekali da zima završi i da konačno bude toplije i više sunca, nikome nije padalo na pamet da će već u ožujku biti ljetne temperature!

Nakon što su prekjučer temperaturni rekordi pali u Rijeci i Senju, jučer je u više mjesta na Jadranu izmjerena ekstremno visoka temperatura zraka za ožujak, kao nikada u dosadašnjoj povijesti mjerenja. No, kako upozorava Zoran Vakula na HRT-u, mjerenja još moraju proći provjeru stručnjaka DHMZ-a, pa su podaci o rekordima zasad neslužbeni.

U Dubrovniku oboren rekord i za ožujak i za travanj

U Dubrovniku je jučer izmjereno 26,8 stupnjeva, a Vakula piše kako je to rekord ne samo za ožujak, nego čak i za travanj!

Na Hvaru je bilo 24,5 stupnjeva, dosadašnji rekord bio je 24 stupnja izmjeren 4. ožujka 1949. godine

Rekordi za ožujak srušeni su i na splitskom Marjanu 24,3 °C, a bio je 23,2 °C od 23. 3. 1977., te u Lastovu – 22,5 °C, gdje je do sada bilo 22,0 °C, od 30. 3. 1952. godine.

Vakula navodi i da u Senju rekord nije postignut u srijedu 25,9 °C, bio bi srušen u četvrtak, kada je izmjereno 25,8 °C – dva rekordno topla dana u ožujku.

Vrlo visoke temperature zabilježene su i u Malom Lošinju, gdje je od jučer rekord 23,5 °C, te u Rabu 24,8 °C, Pločama 25,0 °C, Ćilipima i Kaštelima 25,3 °C, a u Makarskoj je ponovno izmjereno 25,0 °C, kao 31. 3. 1981. godine.

I danas i sutra se očekuje ekstremno toplo

Prema podacima DHMZ-a danas će biti sunčano, u većini krajeva i vedro. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, a na Jadranu mjestimice i jugozapadni, ujutro na južnom dijelu još uglavnom umjerena bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 19 do 24 °C.

U subotu se  također očekuje sunčano, mjestimice uz malu naoblaku te iznadprosječno toplo. Vjetar slab i povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na Jadranu od 9 do 14, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C.

IZVOR: index.hr