Početna Hrvatska Petrov: ‘Obitelj Todorić krivi mene za raspad svog carstva’

Petrov: ‘Obitelj Todorić krivi mene za raspad svog carstva’

458
UDIO

Znam da obitelj Todorić mene doživljava krivcem za raspad svoga carstva pa zato sada napadaju i optužuju mene za neke veze s Rusima, iako su oni poslovali s tim istim Rusima već dugi niz godina. To što su zbog svog načina poslovanja stvorili preko 40 milijardi kuna duga, to što političke elite i HDZ-a i SDP-a takav način poslovanja prešutno odobravale, o tome se šuti. Meni je drago da se obitelj Todorić uključila u lokalnu kampanju za HDZ. Neka se za mene ne brinu,  ja sam razgovarao s dobavljačima, i zbog njih sam inzistirao da se u Vladi otvori tema o Agrokoru – poručio je u utorak čelnik Mosta Božo Petrov novinarima.

Petrov je, naime, komentirao izjave glavnog urednika tjednika Nacional  da je Petrov Ivici Todoriću slao poruke preko predstavnika ruske Sberbanke.

Petrov tvrdi da to nije istina, te je još jednom ponovio cijelu kronologiju događaja oko Agrokora.

‘Nije mi bilo bitno kako će dobavljači doći do Todorića’

– U trenutku kada sam od malih poljoprivrednika i od dobavljača čuo da je kritično u Agrokoru pokušao sam dva puta razgovarati sa ministrom Zdravkom Marićem. Kada nisam dobio odgovor, onda sam opet razgovarao sa dobavljačima, prvo sa gospođom Vidaković iz Kraša. Nakon što sam dobio i druge informacije, zatražio sam razgovor u Vladi, ali tada su mi rekli da preuveličavam, da se ništa neće dogoditi, te da je situacija dobra. Na kraju, kada mi ništa nije ostalo, onda sam tražio od dobavljača da pošalju Todoriću poruku da smo zabrinuti za situaciju i da bi voljeli s njim porazgovarati. Kako su dobavljači došli do Todorića, je li to bilo preko predstavnika Sberbanke, meni tada uopće nije bilo bitno. Bitno mi je bilo da se konačno u Vladi otvori razgovor oko Agrokora jer se to prije, svih ovih godina, nije događalo – kazao je Petrov.

Dodaje kako je tri mjeseca prije toga HBOR dao kredit Agrokoru, a Most je za to, tvrdi Petrov, kao partner Vlade, saznao iz javnosti.

‘Razgovarao sam s direktorom Sberbanke u Hrvatskoj’

– Bilo je bitno otvoriti pitanje Agrokora, znali smo da u trenutku kada Todorić pozove na sastanak, da je u tom trenutku to otvorena tema. Tada smo zatražili financijska izvješća, i tada se potvrdilo sve ono što sam danima pokušavao dokazati, da je situacija kritična i da nam slijedi gotovo pa armagedon hrvatskog gospodarstva ako se ne bude djelovalo. U tom trenutku više nije bilo mogućnosti za uzmicanja nazad. Kada su se potvrdile moje tvrdnje u veljači se dogodio sastanak s Todorićem gdje smo mu jasno dali do znanja da neće dobiti milijardu i pol kuna od Vlade. Prije tog sastanka, sjećam se da sam razgovarao s direktorom Sberbanke u Hrvatskoj gdje sam mu rekao da su financijska izvješća katastrofa,  da Todorić treba izaći iz tvrtke i da ovu priču neće voditi banke. To je bilo rečeno prije sastanka s Todorićem, a onda sam to sve ponovio i Todoriću. Vrlo je važno za istaknuti da se upravo Most zalagao da banke ne mogu biti vlasnici ni na početku, niti na kraju restrukturiranja Agrokora. Da se restrukturiranje treba napraviti na način da u trenutku kada se budu prodavale kompanije iz društva Agrokor da hrvatske kompanije trebaju biti te koje mogu biti konkurente prilikom prodavanja tih trgovačkih društava.  I treće, zatražili smo da dobavljači budu prvi u redu za dobivanje novca od financijskih sredstava koja se naknadno osiguraju – kazao je Petrov.

Čelnik Mosta dodaje kako je to rekao u Vladi i onda ponovio da dan rasprave o ‘Lex Agrokoru’ na sastanku na kojem su bili predstavnici banaka.

– I njima sam to tada rekao, a oni su naglašavali da ni njima nije u interesu da uđu u vlasništvo Agrokora – kazao je Petrov.

IZVOR: 24sata.hr