Početna Split Vlada dala crkvi palaču na Peristilu vrijednu 13 milijuna kuna

Vlada dala crkvi palaču na Peristilu vrijednu 13 milijuna kuna

1654
UDIO

Vlada Andreja Plenkovića darovala je crkvi Palaču Skočibušić na Peristilu vrijednu više od 13 milijuna kuna. Nadbiskupija će u Palači otvoriti Riznicu sakralne umjetnosti u Splitu. Time je ispunjena obveza RH iz Ugovora o zamjeni nekretnina zaključenog između RH i Srednje tehničke prometne škole u Splitu iz 2008. godine, stoji u odluci. Vrijednost darovane nekretnine stavit će se u prijeboj vrijednosti nekretnina koje se neće moći vratiti Katoličkoj crkvi sukladno ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima. – piše Index.

Vlada je za vrijeme Ive Sanadera zamjenila nekretnine sa Srednjom tehničkom prometnom školom u Splitu te je Palača na Peristilu prenijeta u vlasništvo RH. U obrazloženju odluke se navodi da je svrha zamjene bila oslobađanje Palače Skočibušić za potrebe Muzeja sakralne umjetnosti. Kako se radi o zašitćenom kulturnom dobru, Ministarstvu državne imovine obratilo se Ministarstvo kulture kojem se, pak, obratila Splitsko-makarska nadbiskupija sa zamolbom za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se Palača otvorila za javnost kao Riznica sakralne umjetnosti u Splitu. Nekretnina je procijenjena na 13.130.000 kuna.

Projekt Ive Sanadera

Otvaranje Muzeja sakralne umjetnosti najavljivali su političari od 2005. godine. Među ostalima, i Ivo Sanader, koji je u studenom 2005. godine obećao otvaranje do kraja 2007. godine, a mediji su pisali kako je Željko Kerum, nešto prije no što je postao gradonačelnik, također obećao otvaranje muzeja nadbiskupu Marinu Barišiću.

Barišić je, pak, prije četiri godine kazao da crkva u Muzeju sakralne umjetnosti želi pohraniti sve eksponate koji nas mogu staviti uz bok svjetskih unikatnih ostvarenja.

– Ti eksponati će moći reći tko je Grad Split, tko su hrvatski građani i što je to hrvatska kultura. Na jednom mjestu ćemo se predstaviti svijetu i reći tko smo, ali to će pomoći i nama domaćima da shvatimo svoju povijesnu, kulturnu, religioznu i duhovnu memoriju i da počnemo vrednovati sebe. – kazao je Barišić.- piše Index

preuzeto sa dalmacijanews.hr