Početna Hrvatska Predstavljamo – Koalicija GLAS Dalmacije

Predstavljamo – Koalicija GLAS Dalmacije

1386
UDIO

Koalicija GLAS Dalmacije  koju čine HSU – HSLS – HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA protiv poreza za nekretnine, ukidanja dodatka na mirovine od 27 %  i lokacije Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama.

Nositelj i prvi na listi Koalicije GLAS DALMACIJE za  županijsku skupštinu je general Hrvatske vojske u mirovini Veselko Gabričević.

Drugi na listi je Kaštelanin predsjednik HSLS-a Splitsko – dalmatinske županije Branko Radačić, a treća Mira Morović predsjednica stranke Hrvatski laburisti – stranka rada  Splitsko – dalmatinske županije.

Koalicija GLAS Dalmacije po prvi puta u županiji izlazi u ovom sastavu i predstavlja pravo iznenađene lokalnih izbora.

Koalicija Glas Dalmacije zalaže se za solidarnost, trajnu skrb za starije i nemoćne, za osobe sa poteškoćama u razvoju, za osobe sa tjelesnim oštećenjima, kulturu dijaloga, poštivanja prava na različitost, slobodu javnog izražavanja stavova, te pravo na rad i radno mjesto.

Našoj županiji pa i Hrvatskoj  potrebna je reindustrijalizacija, zajedništvo u   traženju novih projekata i investicija bez obzira od kuda investitori dolaze. Bez novih investicija i proizvodnje nema ni novih radnih mjesta, potrošnje  ni napretka.

Potreban nam je i  ravnomjeran razvoj županije a poglavito dalmatinske zagore kroz povećano ulaganje u razvoj OPG-a, agroturizma i malog poduzetništva. U taj koncept nikako se ne uklapa lokacija Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama na kojemu ustrajava sadašnja županijska vlast. Dalmatinska zagora je nepravedno desetljećima zanemarivana. Danas kad je to prednost i nova prilika to se želi dovesti u pitanje lokacijom centra na izvorima pitke vode.

Slučaj Bola ali i drugih koncesija na pomorskom dobru zahtijeva izmjenu Zakona o pomorskom dobru na način da se upravljanje kao i prihod od pomorskog dobra u cjelokupnom iznosu prepusti općinama i gradovima. Izričito smo protiv toga da pomorsko dobro služi za stranačka ili međustranačka potkusurivanja radi stjecanja ili opstanka na vlasti. Sve priče o brizi za otoke i primorska mjesta padaju u vodu ako se upravljanje i prihod od pomorskog dobra  neće ostavit općinama i gradovima na čijem području se nalazi pomorsko dobro.

Tko može bolje od samih boljana, kaštelana, trogirana, splićana i dr. općina i gradova upravljati pomorskim dobrom.  I ne samo nad pomorskim dobrom, velikim gradovima, a u koje spadaju i Kaštela treba vratiti nadležnost i nad školskim i zdravstvenim sustavom.

Županija pa ni država nemaju konzistentnu ni racionalnu prometnu politiku. Dobra prometna politika potiče jačanje javne usluge i javnog integralnog prijevoza. Dovršetak brze ceste od Trogira do Omiša mora imati nacionalni  prioritet i pronaći svoje mjesto  u Operativnom programu za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

U Nacionalni program  razvoja željezničke infrastrukture kojeg donosi Vlada RH  treba uvrstiti Projekt prigradske željeznice i produženje trase do Zračne luke (dvokolosječna pruga od Solina sa novim kolodvorima i stajalištima) kako bi se isti mogao nakon prilagodbe prostorno – planske dokumentacije nominirati za financiranje iz Europskih fondova). Takvi projekti iz europskih fondova mogli bi se financirat možda i u stopostotnom iznosu.  Razvoj javnog prijevoza i integralne usluge podrazumijeva  uvođenje jedinstvenog tarifnog sustava na području županije na način da ista karta vrijedi za autobus i vlak. Loša prometna politika i infrastruktura u županiji negativno  utječe na razvoj gospodarstva i turizma.

Kad je u pitanju gospodarenje komunalnim otpadom zalažemo se za uspostavu sustava gospodarenja komunalnim otpadom u čijem središtu će biti odvojeno sakupljanje i selektiranje u domaćinstvu.

Zakon o porezu na nekretnine nije prihvatljiv je dugoročno ugrožava ionako slab standard građana.

Kao koaliciji nije nam prihvatljiv Zakona kojim se od 01.01.2020 godine ukida dodataka od 27 % na mirovine.

Glas Dalmacije  traži  povratak  Općinskog suda Split u centar grada, vraćanje samostalnosti općinskim sudovima Kaštela, Solin i Omiš,  te povratak prekršajnog suda u Kaštela. Zagovornici ukidanja i preseljenja općinskog i prekršajnog suda iz Kaštela zaboravljaju kako su Kaštela drugi grad u županiji sa oko 40 tisuća stanovnika, kako je prekršajni sud u Kaštelima bio jedan od najuspješnijih sudova u RH, te kako se radi o prostorno velikom području koje u svom zaleđu ima i dalmatinsku zagoru, općine koje su nekad pripadale Kaštelima i koje su zbog niza razloga upućene na Kaštela.

Zalažemo se za veću skrb za umirovljenike i socijalno ugrožene kategorije kroz subvencioniranje javnog  prijevoza, dopunskog zdravstvenog osiguranja, izgradnju domova umirovljenika, hospicija i uređenja prostora za dnevni boravak umirovljenika u gradovima i općinama.

Izričito smo protiv;  poreza za nekretnine, ukidanja dodatka na mirovine od 27 %  i lokacije Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Lećevici.

Koalicija GLAS Dalmacije poziva sve žitelje Splitsko – dalmatinske županije da 21. svibnja iziđu na izbore i zaokruživanjem koalicijske liste HSU – HSLS – HRVATSKI LABURISTI STRANKA RADA lista broj 6. nositelja Veselka Gabričevića podrže GLAS za malog čovjeka.

 

Za GLAS Dalmacije

Branko Radačić