Početna Hrvatska Isplivali novi dugovi Agrokora – 20 milijardi kuna

Isplivali novi dugovi Agrokora – 20 milijardi kuna

771
UDIO

Prve procjene ukazuju kako gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna.

Kada se otpišu međusobna potraživanja tvrtki unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao iznositi od 12 do 15 milijardi kuna, piše Jutarnji list koji doznaje kako će se iskazani gubitak dijelom pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih tvrtki tijekom prethodnih godina te na račun vrijednosti kapitala.

Govorilo se da će revizija pokazati gubitak u poslovanju koncerna Agrokor, no ovako veliki gubitak gotovo nitko nije očekivao, osobito imajući u vidu da je Agrokor, prema prvotnom izvještaju koji je potpisala revizorska kuća Baker Tilly, u prvih devet mjeseci prošle godine imao dobit od gotovo 400 milijuna kuna.

Riječ je o temeljitom revaloriziranju i usklađivanju bilanci, pri čemu je PWC vjerojatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama, radi sagledavanja cjelokupne poslovne slike u 2016. godini. Stoga je moguće da se dijelom radi o kumulativnom gubitku i iz drugih godina. U 2015. godini Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na razini reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovne bilance.

Posljedice na poslovanje

Iako se ne očekuju nikakvi veliki potresi na području poslovanja koncerna ono što će biti ključno u narednim mjesecima jest postizanje nagodbe između vjerovnika te budućnost kompanija iz sastava Agrokora. Osim konsolidiranoga gubitka, u rujnu će biti poznata i ukupna vrijednost tražbina, a očekuje se i formiranje stalnog vijeća vjerovnika te, konačno, izrada nagodbe.

Još jedna novina koja bi mogla promijeniti pravila igre je činjenica da će nagodba ipak biti moguća i bez važnog vjerovnika kao što je ruski Sberbank. Kako je postizanje nagodbe od presudnog značaja za uspjeh cijelog procesa, sadašnje procjene govore da bi ona mogla uspjeti. Prema neslužbenim informacijama, ako Sberbank glasuje protiv nagodbe, ona će se ipak moći izglasati, a Rusima tada preostaje samo tužba, vjerojatno protiv države.

‘Ako bi se prodale prehrambene tvrtke, a interes za njih čini se vrlo velik, realno je očekivati da će se naplatiti svi oni koji su sudjelovali u roll-up kreditu. Onda će se vidjetikoliki moraju biti otpisi, ali u najgorem slučaju većina dobavljača mogla bi ostati bez trećine potraživanja’, kazao je jedan konzultant.

Konzum ostaje još uvijek najveći problem. Stavka je to koja još uvijek nema jasnog smjera, a postoji nekoliko ideja oko toga što učiniti sa segmentom maloprodaje i to ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj regiji.

IZVOR: net.hr