Početna Kaštela Kaštela – rast turističkih kapaciteta od 234 posto

Kaštela – rast turističkih kapaciteta od 234 posto

1580
UDIO

Porast turističkih kapaciteta bilježi grada Kaštela u kojem se, u roku od samo tri godine, broj postelja u privatnom smještaju s 1.265 povećao na 4.235, dakle za 234 posto, koliko ih u 2015. godini bilježi Državni zavod za statistiku.

Objektivno rečeno, rast ležajeva u Kaštelima, pojašnjava gradonačelnik Denis Ivanović, manji je problem nego u obližnjem Okrugu: mjesto je veće, broji 40 tisuća stanovnika, dugačko je 16 kilometara, a u svakom od ukupno sedam Kaštela postoji nekoliko plaža pa je u ovom gradu, za razliku od nekih drugih destinacija, nešto teže vidjeti tučnjavu oko ležaljki ili dobre stare običaje rezervacije plažnog prostora.

Povećanje kapaciteta

‘Osim toga, uskoro idemo u proširenje obale i komercijalnih prihvatnih kapaciteta u luci, no povećanje broja ležajeva u našem privatnom smještaju ipak se osjeća. Slikovito rečeno, svatko tko je ovdje imao neku garažu odlučio ju je iskoristiti u turistički najam, ali mislim da smo s ovom godinom više-manje dosegli svoje kapacitete. Većih infrastrukturnih problema nemamo, osim povremenog s fekalijama jer se nisu još svi spojili na naš novi eko sustav’, pojašnjava Ivanović čija Kaštela.

Posljednje tri godine broj dolazaka i noćenja na godišnjoj razini u Kaštelima raste za 40 posto pa se ove sezone očekuje nešto malo manje od pola milijuna noćenja, a broj registriranih iznajmljivača, potvrđuje šefica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, sa 640 u 2015. godini ove je narastao na 1.192.

Najjednostavnije je iznajmljivati

‘Nekoliko je stvari dovelo do ovog povećanja. Na prvom mjestu to se dogodilo kao posljedica legalizacije kroz koju je dobar dio građana uspio dobiti papire za svoje kuće te u njima odlučio otvoriti djelatnost iznajmljivanja kako bi pokušali vratiti dio uloženog novca. S druge strane, tu je i činjenica da je djelatnost iznajmljivanja i dalje jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih opcija dodatne zarade s obzirom na to da su porezna opterećenja u ovom segmentu ipak znatno manja nego što su u mnogim drugim sektorima’, pojašnjava Maršić.

Ponuda apartmana u Kaštelima : Kaštelanski apartmani.

IZVOR: net.hr