Početna Hrvatska Padaju padalinski rekordi diljem Hrvatske

Padaju padalinski rekordi diljem Hrvatske

1198
UDIO

PROTEKLIH tjedan dana srušeni su rekordi u najvećoj količini oborina. U Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmjerene su najveće dnevne količine oborina od početka mjerenja, još od 1872. godine.

Rujanski zabilježeni rekordi u količini oborina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, na Rabu i Zavižanu. Spomenuti rekordi mogli bi danas i sutra dobiti nove, veće vrijednosti, a uz povećanje izmjerenih oborina i nove rekorde, povećat će se i broj mjesta u kojima su izmjereni.

Crveni alarm za područje Gospića, Rijeke i Splita

Meteoalarm je za danas crveno označio veliki dio jadranske obale, Liku i Gorski kotar. Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin. Voda se još uvijek nije povukla, a za danas je najavljena nova velika količina oborina.

U Gospiću, Ogulinu i okolici očekuje se više od 40 mm padalina po četvornom metru. Količina padalina koja se danas očekuje na ogulinskom području manja je od one koja je pala preko vikenda, no opasnost i dalje postoji. Područje grada Ogulina i okolice već je poplavljeno i svaka dodatna količina kiše samo dodatno diže razinu vode.

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje moli građane da se pripreme

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, moli građane da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavilo je za Ogulince Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su od jutros na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta Jasenak – Vrelo, jer je tamo jučer palo puno kiše, a da se temeljem vremenskih prognoza, domaćih i stranih meteoroloških kuća, očekuju daljnje obilne oborine, naročito sutra poslije 16 sati, te su se sve službe pripremile za mogućnost novoga vodenog vala kojeg korito rijeke Dobre neće moći propustiti kroz grad bez izlijevanja.

Problema će biti, pitanje je u kojoj mjeri

Vukelja kaže da korita nisu puna, odnosno popunjena su jednom trećinom svog kapaciteta, jer je vodeni val koji je u nedjelju poplavio ulice i oko 200 objekata, došao i prošao kroz Ogulin naglo, kroz otprilike ukupno devet sati, ali da iz iskustva znaju da će se uz nove obilne padaline problema biti, samo je pitanje u kojoj mjeri.

“Dobra će se sutra ili sljedećih dana sigurno izliti, jer to se događa svake godine za obilnih kiša, samo što se ne zna u kojoj mjeri, zato smo zamolili medije da obavijeste građane da mogu dobiti vreće s pijeskom preko broja telefona 047/531-093, te se mole svi koji su u mogućnosti da si sami osiguraju prijevoz, a građane koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu da pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631, a brojeve Crvenog križa moći će se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično”, rekao je Vukelja.

Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti, od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu. Detaljne su njihove upute i za sanaciju bunara podruma i drugih objekata nakon povlačenja vode, te sanacija tla klornim vapnom, ako je došlo ili će doći do izlijevanja septičkih jama po dvorištima. Posebna se uputa za obavezno cijepljenje protiv tetanusa odnosi na osobe koje su se ubole ili imaju otvorenu ranu, a došle su u doticaj s prljavom vodom i zemljom.

IZVOR: index.hr