Početna Kaštela Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti – znanstveni skup u Kaštelima

Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti – znanstveni skup u Kaštelima

U Muzeju grada Kaštela

1167
UDIO

Muzej grada Kaštela od 02. – 06. listopada 2017. domaćin je godišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva. Ovo je strukovno društvo jedno od najstarijih u Hrvatskoj, a osnovano je davne 1878. godine i danas broji preko 300 članova. Svake godine drugi grad je domaćin znanstvenog skupa, pa tako ove godine Kaštela imaju čast ugostiti znanstveni skup s temom “Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti”.

Ovaj znanstveni skup u dvorcu Vitturi otvorili su Žaklin Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i ravnatelj Muzeja grada Kaštela, Ivan Šuta.

– Održavanje znanstvenog skupa “Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti” prilika je za promociju naše bogate kulturne baštine, a arheolozi će nas za vrijeme održavanja ovog skupa podsjetiti na to bogatstvo od prapovijesti do današnjih dana – kazala je prilikom otvorenja skupa zamjenica gradonačelnika Kaštela, Jadranka Matok Bosančić.

– Na skupu će se održati 40 predavanja, a predstavit će ih 70 izlagača. Sudionici skupa pristigli su uglavnom iz okolnih gradova i općina, a stiglo je i nekoliko stranih arheologa koji se bave temama na području kaštelanskog zaljeva. Teme predavanja obuhvatit će različita povijesna razdoblja, od prapovijesti do novog doba. – izjavio je ravnatelj Muzeja grada Kaštela.

Iduće godine grad domaćin godišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva bit će Požega.