Početna Kaštela Važno arheološko otkriće u Kaštel Sućurcu

Važno arheološko otkriće u Kaštel Sućurcu

1685
UDIO

Radovi na uređenju tržnice u Kaštel Sućurcu doveli su do jednog  važnog otkrića. Konzervatori su pronašli ostatke crkve svetog Luke iz 16. stoljeća, kao i apsidu koja stručnjacima dosad nije bila poznata. Arheolozi Muzeja grada Kaštela sve su izmjerili i fotografirali, slijedi zaštita geotekstilom, nakon čega se nastavljaju radovi na površini kad je u pitanju uređenje tržnice.

Otkriće konzervatora obišli su predstavnici Grada Kaštela – zamjenici gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić te upravitelj Vlastitog komunalnog pogona Ivan Čagalj.

– Praksa je u svim povijesnim jezgrama zaustaviti radove dok konzervatori ne zaštite povijesnu baštinu, a komunalni radovi nam pomažu da što bolje istražimo i proučimo povijest – ističe dipl.ing.arh. Katja Marasović s Katedre za graditeljsko nasljeđe Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Naime, prema vizitaciji biskupa Mihovila Priulia iz 1603. godine doznaje se da su nakon posljednjeg rata (Ciparski rat 1571.-1573.) sućurani vlastitim troškom sagradili crkvu i posvetili je svetom Luki. Biskup spominje da su na glavnom oltaru štovani sv. Juraj i sv. Nikola, ali kao glavni zaštitnik slavio se sveti Luka, budući da se sv. Juraj tada još uvijek slavio u crkvici na Putalju. Drugi oltar bio je posvećen sv. Petru i Pavlu, a treći Blaženoj Djevici Mariji.

Konzervatori će još tjedan dana raditi na zaštiti crkve iz 16. stoljeća, nakon čega slijedi nastavak radova na uređenju tržnice u Kaštel Sućurcu. Novi sućurački pazar imat će ukupno 11 novih kamenih banaka od 2 metra, od toga 3 za ribare, a 8 banaka za zelenu tržnicu. Radove izvode Vlastiti komunalni pogon te tvrtke Pasike i Jadrankamen, a projekt je težak oko 350 tisuća kuna.

Najpovoljnije cijene notebooka pogledajte ovdje : Acer akcija!