Početna Hrvatska Stručnjaci savjetuju kako smanjiti račune za grijanje

Stručnjaci savjetuju kako smanjiti račune za grijanje

853
UDIO
S dolaskom sezone grijanja mnogi se hvataju za glavu zbog troškova koje donose hladni dani. Prema izračunima energetskih stručnjaka, najbolje prolaze oni koji se griju preko toplane, na drugom mjestu po isplativosti su drva, a plinsko etažno je na trećem mjestu. Skupo je i loživo ulje – no rekorder po cijeni je struja.

U novoj sezoni grijanja, mnogi kombiniraju energente jer to je, kažu, jedini način da uštede. Najteže je zagrijati kuću, pa Tomislav Taborski, da bi mu u domu bilo toplo, a iznos na računima manji, kombinira čak tri energenta. “Pošto je plin jako poskupio prešli smo na drva, tako da veći dio zime koristimo drva, a u prijelaznim periodima ide plin i solarno”, objašnjava.

Za razliku od kontinentalne Hrvatske gdje kućanstva imaju veći izbor energenata, u Dalmaciji su najčešće osuđeni grijati se na skupu struju. To potvrđuju i izračuni stručnjaka. No, bez obzira na njihove izračune, sve je veći trend grijanje na drva.

Uz to, uštedjeti možete i pripremom prostora za grijanje, odnosno boljom izolacijom objekta. Stručnjaci napominju da se tako potrošnja energenata može smanjiti i do 60 posto, a to donosi velike uštede.

Odličan izbor nude i inverter klima uređaji zbog lakog održavanja, male potrošnje te pristupačne cijene samih uređaja. Ujedno klima uređaji su nezaobilazna stavka u ljetnim užarenim mjesecima kada doslovno omogućuju normalno funkcioniranje.

Najpovoljnije profesionalne cijene klima uređaja potražite tu : Parchy CO. klimatizacija

IZVOR: hrt.hr