Početna Hrvatska Senzacionalno otkriće u piramidama

Senzacionalno otkriće u piramidama

'Ovo je dosad bilo nepoznato, unutra može stati manji avion'

653
UDIO

Japanski i francuski znanstvenici koji su posljednje dvije godine detaljno proučavali egipatske piramide danas su objavili svoje rezultate i šokirali sve. Stručnjaci su u piramidama u Gizi otkrili goleme šupljine  koje dosad nikome nisu bile poznate.

Znanstvenici nisu uspjeli doći do te prostorije u koju može stati manji avion i to iz razloga što je nemoguće do njih uopće doći. Zato i ne znajuj ima li kakvih dragocijenosti u njima.

Međutim, do velikog saznanja došli su zahvaljujući posebnoj tehnici mjerenja gustoće unutar velikih kamenih struktura. Čemu su te praznine u Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi služile, to je još uvijek nepoznato.

 Keopsova piramida je visoka 140 metara i najveća je u Gizi u predgrađu kaira. Sadrži tri velike unutarnje komore i niz prolaza, od kojih je najzapadnija Velika galerija koja je duga 47 metara i visoka 8 metara. Novootkrivena praznina s enalazi odmah iznad Galerije i sličnih je proporcija.

– Ne znamo je li ta velika šupljina horizontalna ili nagnuta, ne znamo ni je li riječ o jednoj ili nekoliko povezanih struktura – objasnio je Mehdi Tayoubi s pariškog instituta.

– U jednu stvar smo sto posto sigurni – golema praznina postoji i strašno je impresivna! Ovome se definitivno nismo nadali…

Novo otkriće uzbudilo je sve zaljubljenike u piramide, ali arheolozi se ne žele istrčavati sa zaključcima. Poznati američki arheolog Mark Lehner nije sto posto siguran ima li novo otkriće kakve vrijednosti.

– Ovo bi mogao biti prostor koji su graditelji ostavili kako bi spriječili urušavanje građevine, tako što smanjuju pritisak teških kamenih blokova…