Početna Hrvatska Eto nje, zime

Eto nje, zime

639
UDIO

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod sinoć je objavio priopćenje vezano za vrijeme sljedećih dana te je sve vozače upozorio da pripreme zimsku opremu iako je zakonska obaveza za to tek od 15. studenoga.

Na početku navode kako je snijeg ove jeseni već padao te da je na meteorološkoj postaji Zavižan 23. listopada izmjeren i značajan snježni pokrivač – visina je bila 30 cm.

“Padanje snijega, ali i njegovo zadržavanje na tlu u studenom je uobičajena pojava, i to posebice u gorju. Stoga, zakonska obveza uporabe zimske opreme odnosno zimskih guma na motornim vozilima započinje 15. studenog. A ove će godine, prema našim prognozama, potreba za zimskom opremom preduhitriti zakonsku”, piše DHMZ.

Ovaj je tjedan već bilo obilne oborine, 6., 7. i 8. studenog, a i kraj tjedna te početak sljedećeg bit će obilježeni novim obilnijim oborinama i prvim ovosezonskim ozbiljnijim snježnim pokrivačem.

Tijekom ponedjeljka u naše će se krajeve sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustiti izrazito hladan zrak, a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.

Provjereni klima uređaji, Vivax, Daikin, …

Snijega će biti i u nizinama, ali se ne bi trebao zadržati, u Lici do pola metra

Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm.

Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom na to da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti.

IZVOR: index.hr