Početna Hrvatska Europa upozorava: Nove digitalne valute mogle bi biti bezvrijedne

Europa upozorava: Nove digitalne valute mogle bi biti bezvrijedne

350
UDIO

EUROPSKI regulator za financijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupnji novoizdanih digitalnih valuta, eksperimentalnog i nereguliranog oblika prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulirane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane.

“ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja”, naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik “kompletnog gubitka vašeg ulaganja”.

“Mnoge valute, odnosno tokeni… nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup, odnosno korištenje određene usluge/proizvoda”, kažu u agenciji, upozoravajući izdavatelje digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

Najpovoljnije cijene inverter klima uređaja : Daikin, Vivax, Gree

Traži se stroža kontrola

ESMA se tako pridružila švicarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena poduzetnici katkad u roku od nekoliko sati prikupe desetke milijuna dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena općenito ne dobivaju udio u projektu, odnosno vrijednosnici.

ICO-i su potaknuli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija poskočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini rujna, napominje Reuters.

IZVOR: index.hr