Početna Hrvatska Prognoza – Stiže val hladnoće

Prognoza – Stiže val hladnoće

703
UDIO

NA VRIJEME će u našim krajevima sve jače djelovati prostrano polje sniženog tlaka čije je središte u Sjevernom moru. Pritom će nam s jugozapada pritjecati postupno sve manje hladan, ali i dalje vlažan zrak.

Na istoku Hrvatske bit će promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno uz najnižu temperaturu između -5 i -1, a najvišu dnevnu od 6 do 10 stupnjeva. Puhat će povremeno umjeren, mjestimice i jak jugozapadni i južni vjetar. Samo će mjestimice biti slabih oborina koje se mogu smrzavati na hladnoj podlozi u jutarnjim satima, i tu i u središnjim područjima, gdje će također biti relativno vjetrovito uz ponegdje jak jugozapadnjak. Jutro i ondje podjednako hladno kao danas, a dnevna temperatura osjetno viša – bit će između 7 i 11 stupnjeva, javlja HRT.

Oblačno će prevladavati u gorju i na sjevernom Jadranu, uz kišu, a u noći i ujutro u gorju i snijeg. Pritom se oborine u gorju mogu smrzavati na hladnome tlu. Uz jačanje jugozapadnjaka koji na udare mjestimice može biti jak, pa i olujan, snježna će se granica tijekom dana povisiti. Nije isključena mjestimice i veća količina kiše u ovome dijelu Hrvatske.

Promjenljivo i pretežno oblačno bit će i na srednjem Jadranu. I tu će zapuhati jugozapadni vjetar, ponegdje i jugo, koji može biti i jak. More pritom umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura od 9 do 13 stupnjeva, koliko se predviđa i u najjužnijim krajevima. I ondje će biti oblaka, uz povremenu kišu, a puhat će također jugo i jugozapadnjak koji uglavnom na otvorenome moru može biti jak.

Kraj tjedna donosi preokret

U srijedu oblačno s kišom, većinom u prvome dijelu dana. Prije nego što prestane padati, uz zahlađenje, kiša će barem u višem gorju prijeći u snijeg. U četvrtak sunčanije i većinom suho, opet uz hladnije jutro, a u petak novo jače naoblačenje s kišom, osobito u drugome dijelu dana. Prema prognozi DHMZ-a, u petak će snijega biti i u nizinama.

Na moru u četvrtak i petak povremeno kiša, poglavito u petak mjestimice i obilnija. U četvrtak pak većinom sunčano. U srijedu će puhati sjeverozapadni i sjeverni vjetar koji će u četvrtak oslabjeti i okrenuti na jugo, koji će u petak jačati. Promjena strujanja od jugozapadnog na sjeverozapadno i sjeverno donijet će u četvrtak samo kratkotrajno malo hladniji zrak. U petak opet toplije, a zahlađenje je ponovno izgledno od nedjelje.

Najpovoljnije grijanje uz inverter klima uređaje, Vivax, Daikin …

Hladni val

Velika promjena u temperaturama očekuje se krajem ovog tjedna, piše Severe Weather Europe na svojoj Facebook stranici.
Hladna fronta pomiče se iz Rusije prema kontinentalnoj Europi i donosi nekoliko frontalnih sustava koji, uz hladnoću, sa sobom nose i novi snijeg. Središnji dio Europe zahvatit će ledeni val pa je snijeg moguć i u nizinama.
IZVOR: index.hr