Početna Kaštela Foto đir : Hotel Palace -nekad i sad

Foto đir : Hotel Palace -nekad i sad

5915
UDIO

Na slikama prije je nekadašnji turistički div ”Kaštelanska rivijera”, u kojoj je radilo preko 500 ljudi. U sklopu Rivijere bio je i hotel ”Palace ”.Taj prekrasni hotel koji je bio nadaleko poznat danas zjapi prazan.

Nakon osamdeset godina poslovanja, 2007, počelo je rušenje najvećeg i najstarijeg kaštelanskog hotela Palace. Rušenjem dijela objekata počela je obnova hotelskog kompleksa u koji je novi vlasnik, splitska grupa Tulipan, namjeravala investirati oko 50 milijuna eura što bi bila najveća investicija na kaštelanskom području u posljednjih 20 godina. Podsjetimo, grupa Tulipan je početkom 2005. godine otkupila od Hrvatskog fonda za privatizaciju 70,73 posto dionica hotelske tvrtke Kaštelanska rivijera iz Kaštela Starog u čijem sastavu djeluje i hotel Palace za 18 milijuna kuna te podmirila dugove prema oko stotinu dobavljača i drugih vjerovnika u iznosu od 76 milijuna kuna. Ponudila je i ulaganje od 278,24 milijuna kuna u iduće dvije godine. Ujedno, uz zadržavanje postojećih 62 radnika, ta je tvrtka ponudila i zapošljavanje 17 novih stalno zaposlenih te 170 sezonskih radnika. Osim hotela Palace s dvije zvjezdice koji se sastoji od tri dijela okruženog sa 70.000 kvadrata atraktivna zemljišta, Kaštelanska rivijera posjeduje i 1200 kvadrata građevnog zemljišta uz more tzv. Plavi Jadran.

U veljači 2014 godine, Tulipan grupa je najavila da hotel/nekretnina nije više na prodaju te da će biti obnovljen do 2016 godine.Novi objekt imat će oko 200 soba, +4 standarda, dodatne vrijednosti oko 18 milijuna eura, izjavio je predstavnik vlasnika Kristijan Gelo. Prema riječima Gele, u realizaciju ovog projekta krenut će se krajem 2014 godine, s tim da bi otvorenje bilo planirano pred turističku sezonu 2016. godine. Autor projekta je poznati njemački arhitekt Eike Becker, koji radi na raznovrsnim objektima, među kojima je i više hotelskih.

Danas je siječanj 2018 godine.Hotel i dan danas zjapi prazan. Zapaljen.Porušen. Otuđen. Devastiran.I svaki put kad prođem pored njega zapitam se kako je to uopće moguće.Kako je moguće da jedna takva lokacija zjapi prazna.Hotel koji je mogao hraniti tisuće obitelji.Komu je to u interesu ni danas nam nije jasno. Ali je pretužno da takav biser Jadrana stoji sam , zaboravljen od sviju, s prozorima na kojima još uvijek vise koltrine kao podsjetnik na neka bolja vremena u Kaštelima.