Početna Hrvatska Izbjeglice krenule iz Splita barkom pa doživjele brodolom

Izbjeglice krenule iz Splita barkom pa doživjele brodolom

1153
UDIO

Emigranti iz Sirije koji su se nalazili na brodici “Erica”, koja je u utorak ujutro pod pratnjom granične policije MUP-a Crne Gore uplovila u crnogorsku luku Zelenika, ispričali su novinarima Televizije Crne Gore da su se navodno “na hrvatskoj obali ukrcali na malu barku koja se prevrnula na otvorenom moru i da ih je talijanska ribarica spasila”.

“Prošle noći smo krenuli malim brodom iz Splita prema Italiji, poslije pet-šest sati brod je počeo tonuti, trebala nam je pomoć. Satima smo bili u vodi i onda smo na oko 2 kilometra ugledali ovaj brod koji nas je spasio”, kazao je TVCG jedan od izbjeglica.

Kako su kazali novinarima, migranti su iz Italije trebali nastaviti put ka zemljama zapadne Europe. Nekoliko migranata kazalo je novinarima da su već mjesec dana boravili u Crnoj Gori.

Na ribarici se nalazilo 17-ero izbjeglica, od kojih je četvero djece. Televizija Crne Gore javlja da su lošeg zdravstvenog stanja i da ima oboljelih od upale pluća.

Kako je priopćila crnogorska Uprava policije, “11 migranata je iz Sirije od kojih je troje djece, po dva iz Maroka i Jemena i po jedna osoba iz Afganistana i Pakistana”.

Svi su medicinski zbrinuti, osigurana im je hrana, voda i suha odjeća, navodi Uprava policije Crne Gore dodavši da “slijede daljnje aktivnosti u vezi s ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i poduzele mjere i radnje iz nadležnosti naših organa, a koje se tiču statusa ovih osoba i ostalih povezanih pitanja”.

Crnogorski državni organi ne isključuju mogućnost da je posada “Erice” namjerno pokušala prokrijumčariti sirijske izbjeglice, piše podgorički portal Vijesti, podsjećajući da je riječ o brodici koji je i ranije u dva navrata u Republici Hrvatskoj imala sukobe sa zakonom jer je uhvaćena u nelegalnom ribolovu.

Prema neslužbenim informacijama “Vijesti”, crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog praćenja utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice “Erica” u protekla 24 sata. Ona je na senzorima crnogorski pomorskih službi prvi put detektirana na udaljenosti od 30 milja od obale te je također utvrđeno da je prema crnogorskoj obali krenula iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

“Činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da “Erica” nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala stati“, pišu Vijesti, ne objavljujući izvor informacije.

Crnogorska Uprava pomorske sigurnosti u utorak u 7 sati primila je poziv za pružanje pomoći ribarici, koja je bila na 17 milja od obale.

Crnogorska pomorska policija ususret talijanskoj ribarici uputila je nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četiri milje udaljenosti od obale na “Ericu” su se ukrcali i pripadnici crnogorske granične policije.

IZVOR: 24sata.hr