Početna Hrvatska Izvrsna kakvoća mora u Kaštelima

Izvrsna kakvoća mora u Kaštelima

503
UDIO

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije dao je konačne godišnje rezultate ocjene kakvoće mora na području Kaštela. Da je more sve čišće na kaštelanskim plažama, dokazuju i pozitivne ocjene temeljene na službenim analizama i hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora te EU direktivi o kakvoći vode za kupanje.

Sedam kaštelanskih plaža ocijenjeno je ocjenom izvrstan, a istu ocjenu dobile su i prema EU direktivi. To su plaže Baletna, Puntica, Šulavi, Resnik, Gabine, Palace i Miljenko i Dobrila. Prema Uredbi, četiri plaže, Kamp, Torac, Gojača i Đardin ocjenjene su kao zadovoljavajuće, a prema EU direktivi zadovoljavajuća je kakvoća u prošloj godini bila na Gojači i Đardinu, a na Kampu i Torcu more je bilo dobro.

Prelijepe plaže u Kaštelima pogledajte ovdje.

Na području cijelog Jadrana more je redovito uzorkovano na 953 lokacije, a godišnje ocjene, prema hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora pokazale su da je na 96,01 posto plaža more bilo izvrsno, na 2,73 posto plaža ocjena je bila dobro, dok je na osam plaža kakvoća mora bila zadovoljavajuća i na četiri nezadovoljavajuća. Nezadovoljavajuće su bile plaže u Rijeci, Crikvenici, Zadru i u Gradacu.

Prema EU direktivi ocjene imaju blaže kriterije, pa tako ni jedna hrvatska plaža u prošloj godini nije dobila nezadovoljavajuću ocjenu kakvoće mora.