Početna Hrvatska Zašto je mnogima višestruko poskupila struja

Zašto je mnogima višestruko poskupila struja

Objašnjavaju da je HEP-Operator distribucijskog sustava (ODS) sukladno odredbi HERA-e započeo s postupnim prebacivanjem obračunskih mjernih mjesta korisnika s priključnom snagom između 20 i 30 kW iz tarifnog modela Bijeli ili Plavi u Crveni.

816
UDIO

Neki potrošači električne energije iznenadili su se ovih dana višestruko većim računima za struju. Primjerice, dobili su umjesto uobičajenih 500 kuna račun od 1500 kuna. A do toga je došlo jer su prebačeni iz Bijelog ili Plavog tarifnog modela u skuplji Crveni model.

Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odredila je da se tarifni model Crveni ne primjenjuje više samo kod korisnika s priključnom snagom većom od 30 kilovata (kW) nego je spustila tu granicu na 20kW. U HEP-u kažu da se ta odredba primjenjuje kroz Opće uvjete za korištenje mreže i opskrbu električne energije, a koja je stupila na snagu 1. listopada 2015.

Objašnjavaju da je HEP-Operator distribucijskog sustava (ODS) sukladno odredbi HERA-e započeo s postupnim prebacivanjem obračunskih mjernih mjesta korisnika s priključnom snagom između 20 i 30 kW iz tarifnog modela Bijeli ili Plavi u Crveni.

Jedan posto potrošača – Prije prelaska na tarifni model Crveni HEP ODS krajnjim korisnicima čija su obračunska mjerna mjesta opremljena brojilima s mjerenjem snage dostavlja obavijest o navedenoj promjeni – navode u HEP-u. Dodaju da je u obavijestima naglašena i mogućnost ostanka u postojećem tarifnom modelu, uz uvjet ograničenja priključne snage do 20 kW ugradnjom limitatora ili funkcijom naprednog brojila koje ima mogućnost ograničenja snage, a o čemu se korisnik mora očitovati HEP ODS-u u traženom roku. Pojašnjavaju da time korisnik ne gubi postojeće pravo na odobrenu priključnu snagu, već se samo ograničava korištenje snage na 20 kW. No, za kupce koji su prešli u Crveni model postoji i dalje mogućnost povratka na tarifni model Bijeli ili Plavi, uz uvjet ograničenja snage. U Hrvatskoj je, napominju u HEP-u, 21.199 obračunskih mjernih mjesta sa snagom između 20 i 30 kW, što je manje od jedan posto od ukupnog broja obračunski mjernih mjesta.

Od toga, na kategoriju kućanstvo odnosi se 3782, a na kategoriju poduzetništvo 17.417 obračunskih mjernih mjesta. Većini još nije utvrđena snaga HEP ODS do sada je realizirao 646 promjena na Crveni tarifni model u kategoriji kućanstvo te 7018 promjena u kategoriji poduzetništvo – kažu u HEP-u. Savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač Nenad Kurtović pak upozorava da bi puno više kućanstava moglo završiti u Crvenoj tarifi kad im se mehanička brojila zamijene digitalnim, a za što HEP ima rok do 2030. Objašnjava da su podaci o obračunskim mjestima sa snagom između 20 i 30 kW-a prikupljeni na osnovu izdanih elektroenergetskih suglasnosti koje se izdaju zadnjih 15-ak godina. Stoga će se za većinu obračunskih mjesta u kućanstvima prava snaga utvrditi tek ugradnjom digitalnih brojila. Kurtović upozorava da će više morati plaćati svi koji se griju na struju i koriste trošila s visokom snagom poput protočnih bojlera i etažnih centralnih grijanja na struju.

IZVOR: www.vecernji.hr