Početna Kaštela Građanska inicijativa Kaštela „Hrvatska protiv istanbulske konvencije“ poziva na prosvjed

Građanska inicijativa Kaštela „Hrvatska protiv istanbulske konvencije“ poziva na prosvjed

Građanska inicijativa Kaštela „Hrvatska protiv istanbulske konvencije“ u nedjelju je s brca u Kaštel Kambelovcu pozvala sugrađane da se u odazovu prosvjednom skupu koji će se održati u četvrtak 12. travnja u 18 sati na Rivi u Splitu

771
UDIO

Građanska inicijativa Kaštela „Hrvatska protiv istanbulske konvencije“ u nedjelju je s brca u Kaštel Kambelovcu pozvala sugrađane da se u odazovu prosvjednom skupu koji će se održati u četvrtak 12. travnja u 18 sati na Rivi u Splitu. Poziv su uputili Darko Varnica, Ana Kurbaša, Nada Duvnjak, Josipa Varnica i Jelena Teklić.
-Pridružila sam se građanskoj inicijativi „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“ kako bi izrazila svoje neslaganje oko skorog ratificiranja Istanbulske konvecije. Ovim prosvjedom želimo naglasiti da se nameće nešto što nema potporu u biračkom tijelu. Hitno uvođenje konvencije pod izlikom borbe protiv nasilja nad ženama, smatramo dimom u oči hrvatskim građanima, jer naš pravni sustav već ima sve mehanizme za borbu protiv svakog nasilja, samo ih ne provodi – rekla je Jelena Teklić, magistra teologije.
-Oko pitanja borbe protiv nasilja postoji apsolutna suglasnost, problem sa ratifikacijom Istanbulske konvencije jest, uvođenje rodne ideologije, potpuno neznanstvene teorije, gdje se rod i spol potpuno odvajaju. Takvu teoriju se na ovakav način želi, neupadljivo i bez javne rasprave uvući u sve strukture društva, u pravni i obrazovni sustav, te u konačnici, i u kulturu- kazala je Teklić i dodala kako se HDZ pred izbore predstavljao kao stranka koja zastupa demokršćanske vrijednosti i time je zadobila povjerenje i glas velikog broja građana, a sad ovim činom gaze i demokraciju i kršćanske vrijednosti.
-Problem su i silni novci kojima će biti financirana tijela i udruge zadužene za provedbu same konvencije, iste udruge koje su dosad koristile državni novac kako bi djelovale parapolitički. Vlada će našim novcem plaćati druge da obavljaju posao koji je vlast dužna obaviti – poručila je Teklić.
Na istanbulsku konvenciju s pravne strane osvrnuo se i kaštelanski odvjetnik i otac šestero djece, Darko Varnica.
-U Konvenciji u članku 78. jasno stoji da država koja ratificira konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Instanbulskoj konvenciji, a smatraju se „rezervama općeg karaktera“. „Nikakve rezerve ne mogu se staviti u podlogu bilo koje odredbe ove Konvencije“ stoji u čl. 78., osim za samo točno pobrojane odredbe, pa tako rezerve nisu dopuštene za ideološke odredbe o „rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola“, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora Grevio nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira. Dakle, interpretativna izjava na Konvencijunema nikakvu pravnu snagu, što je potvrdio i ustavnopravni stručnjak Dubravko Ljubić – rekao je Varnica.
-Nadalje, to savjetodavno mišljenje u točki 8. napominje kako su spol i „rod“ dva odvojena koncepta, čime zapravo potvršuje neznastvenu i neusuglašenu definiciju „roda“ iz Konvencije ( čl.3. c) kao društvenog konstrukta odvojenog od spola. Odvajanje „roda“ od spola u Konvenciji dodatno je naglašeno i u točkama 15. i 16. „deklasificiranog“ mišljenja gdje ( poput članka 53) pojašnjavajućeg izvješća uz Konvenciju, stoji da u društvu postoje grupe koje „mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju“ – kazao je Varnica i dodao kako u odnosu na stav Svete stolice i HBK-a se ističe kako su se i Papa Franjo, Sveta stolica i HBK-a po pitanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, sasvim jasno odredili te naglasili da je u određenim slučajevima uporaba pojma „rod“u najmanju ruku dvosmislena.
Nećemo prihvatiti da se jedna neznanstvena teorija nametne zaobilaznim putem, protiv volje naroda i time ugrozi ustavno pravo roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom – zaključili su iz Građanske inicijative Kaštela „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“ i još jednom pozvali sve građane da se odazovu u što većem broju u četvrtak, 12. travnja u 18 sati na splitskoj Rivi. Napomenuli su i kako se ljudi sami organiziraju preko društvenih mreža i javljaju se mnogi koji nude besplatan smještaj i prijevoz na dan prosvjeda.