Početna Hrvatska Obilježena 26.godišnjica pada Kupresa

Obilježena 26.godišnjica pada Kupresa

419
UDIO

Predstavnici Grada Kaštela na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Grgicom Benutićem i upraviteljem Vlastitog pogona Ivanom Čagljem sudjelovali su u obilježavanju 26. godišnjice pada Kupresa.

Prema programu obilježavanja godišnjice pod nazivom „U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu“ položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježjima ” Ogledala”, pobijenim Kuprešacima u II.svj. ratu, Suho polje, ispred masovne grobnice Kupreško polje, pred spomenikom Vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju i pred križem kod crkve Svete Obitelji na Kupresu u kojoj je služena i sveta misa za sve poginule koju je predvodio župnik Svete Obitelji iz Kupresa don Tomislav Mlakić.

10. travnja 1992. godine padom Kupresa završena je na tragičan način bitka za Kupres. Bitka za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je 7 dana. Branitelji se na ovaj dan prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskog agresora 1992. godine.

Kupres je nakon dvije i pol godine okupacije oslobođen u Operaciji Cincar, prvoj združenoj operaciji HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres u kojega je HVO ušao 3. studenog 1994.