Početna Kaštela Prosvjed protiv Istanbulske konvencije: Prosvjednici ispunili splitsku Rivu

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije: Prosvjednici ispunili splitsku Rivu

"Mi više nemamo što skrivati, poruka Vladi je jasna. Ili radite časno svoj posao ili odlazite.

527
UDIO

U Splitu je u 18:00 počeo prosvjed protiv Istanbulske konvencije. Policija nije dala točan podatak koliko je prosvjednika bilo  niti će večeras objaviti broj prosvjednika nego će to učiniti sutra na konferenciji za medije. Prosvjed je završen negdje iza 19:00 sati a organizatori tvrde da se na Rivi skupilo 70 000 ljudi.

Na prosvjedima je, između ostalih, govor održala i Ivana Haberle iz Udruge ‘Žene iz Domovinskog rata’, koje podržavaju ratifikaciju.

“Ja sam Ivana Haberle. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala.  Znala sam čitati i 1991. kada sam s 18 godina, kao medicinska sestra, dragovoljno pristupila obrani Domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi. Previjala sam njihove rane od gelera, snajpera, mučenja ili samo zatvarala oči poginulih. Danas sam ovdje zato što mi je dosta prevare! HDZ-ove prevare za nametanjem rafitikacije Istanbulske konvencije koja je štetna za hrvatski narod i državu. Sram me gledati kako predsjednik HDZ-a pred cijelom javnosti ponižava, zastrašuje, prijeti ili kupuje zastupnike stranke koja je bila ključna za obranu i stvaranje hrvatske države”, rekla je Ivana Haberle.

Na Rivi su se pojavile neke istaknute političke osobe , poput Mira Bulja , Željke Markić, Đure Glogoškog .Organizator prosvjeda Ivan Turudić poručio je: “Mi više nemamo što skrivati, poruka Vladi je jasna. Ili radite časno svoj posao ili odlazite. Hrvatski branitelji su podnijeli ogromnu žrtvu u ratu, braneći ovaj teritorij i suverenitet. Usvajanjem konvencije gubimo dio suvereniteta i naši će zakoni biti podložni Europi”.

Negdje oko 19:00 sati pojavili su se i protuprosvjednici na Matejuški, odnosno građani koji podržavaju ratifikaciju te su u more pustili 100 lampiona koji simbolično označavaju stotine žena žrtava obiteljskog nasilja.