Početna Kolumna Mater

Mater

2040
UDIO

Kažu da je najjednostavnije biti mater. Nekako je to ženama prirodno. Sve to biologija sama odradi. Šta’š drugo u životu biti nego mater. Jednostavno a tako teško u isto vrijeme. Biologija je najmanja stvar koja nekoga čini majkom. Mater ili jesi ili nisi. Nema tu radnog vremena, bolovanja, godišnjih odmora, putovanja. Mater si 24 sata na dan, 365 dana u godini. Dok  ti god srce kuca u prsima ti si mater. Zaštitnica, njegovateljica, prijateljica, goropadnica , vještica. FBI , kako mene moje dijete upisalo u mobitel.Da baš tako ni FBI vam ne može stati u kraj ako ste odlučili nešto napraviti kao prava mater. S materom smo najčešće k’o pas i mačka ali jednostavno to tako ide. S godinama taj odnos preraste u nešto veće. Poštovanje, razumjevanje, bezuvjetna ljubav.Briga na duge staze.

Onog trenutka kad osjetiš to dijete u svom stomaku sav svijet stane.Više nemaš vremena za sebe kao prije i sve je od tada nekako podređeno djeci.Naravno, da tvoj život rođenjem djeteta ne prestaje ali prelazi na neki viši level. Imaš neko novo biće za koje se moraš brinuti i što je biće veće veći su problemi. Kad sam bila cura vjerovala sam da su to sve babske priče kojima plaše mlade majke ali u konaćnici shvatiš da to sve i jest tako. Malo dijete mala briga veliko dijete velika briga. Danas je zaista premija izvesti dijete na pravi put a ne piti šaku normabela na dan.Na sve ovo što ja danas pišem u nekom vremenu prije dvadesetak godina sam kolutala očima i odmahivala rukom na materine riječi . Danas, danas se uhvatim kako sam ista mater.

Mater je sve ono što se dere po kući kad treba i ne treba. Mater te zove nedjeljom ranom zorom da te podsjeti da moraš na misu.Jer nije te ona tako odgojila da spavaš do podne. A neki dan sam zagazila u četrdesete. Mater mi još kupuje kuhinjske krpe i stolnjake , jer su moji svi za svaki dan a trebaju mi oni ‘’ako mi netko bane’’. Mater mi uvijek uredno previžita svo cvijeće na prozorskoj dasci i vrti glavom k’o da je na najvećem mogućem ringišpilu uz negodovanje kako mi opet nije dobro zaliveno. A kod mene cvjetna oaza na prozoru i balkonu al’ nije po njenom ‘’jusu’’. Materi nikad nije dovoljno slano , slatko tvoje jelo . Kava je uvijek prejaka jer ju ona ne pije iza 17:00 i sto puta mi to mora ponavljati jer opet zabogamiloga neće moći zaspati. E, baš od moje kave.Za mater si uvijek budala u onim stvarima u kojima se ona ne snalazi , pa ako imaš posao kao ja svaki drugi dan ti natrlja nos rečenicom: ‘’Ti si pobudalila od tog interneta. Bolje bi ti bilo da nađeš neki normalan posao’’. Nikad dovoljno dobro ne odgajaš djecu , uvijek su neuhranjena, ne jedu zelenilo, voće , vitamine. Uvijek je milion zašto i milion zato pitanja. Svaki put kad ti dođe na kavu priča o odgoju kreće iz početka a ti na pragu četrdesete. Mater je jednostavno mater i nikad nećeš ništa dovoljno dobro napraviti u njenim očima. Uvijek će biti ono ALI. Takve su naše metere. Mnoge su se odrekle svog života i podredile ga nama. Obitelji, mužu , djeci , kući. One su bile oslonac, stup, najjača karika. Ona koja uvijek amenuje ali iz sjene.Materina je uvijek zadnja ma koliko to nas u ovim godinama nerviralo.

Moja djeca imaju neku drugu mater. Mater koja im je prijateljica u svakom pogledu. Suputnica i anđeo čuvar. Mater kakvu njihova mater nije imala. Ali to vjerovatno ide s vremenom u kojem živimo. Ili jednostavno želimo svojoj djeci pružiti nešto što je nama u životu falilo. Ključna stvar u svemu tome je bezuvjetna ljubav i podrška. I potpora.Ne budite one majke koje svoje neispunjene želje žele ispuniti kroz svoju djecu. Oni su samo jedan vaš proizvod a ne vi .Oni imaju neke svoje snove i nadanja.Neka krila kojima treba naučiti letjeti.Pomozite im. Nek lete .Nek istražuju.Nek budu svoji.Nek vas pamte kao cool mater.Jer mater se uvijek pamti.Bila ona loša ili dobra mater uvijek ostavi neizbrisiv trag i odredi u neku ruku život djeteta.Ne radite male buntovnike od djece .Radite sretna lica, lica koja se ne stide poljubiti i zagrliti mater u javnosti kad imaju sedamnaest. I ponosno reći.:” Ovo je moja mater”.

Pa majke moje sretan vam Majčin dan. Pišite povijest. Volite svoju djecu. I zagrlite ponekad svoju mater onako iz čista mira. Zacaklit će joj se oči i znat će da je obavila dobar posao.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=40wqlmzMTSg]